Genoeg is meer

Voelen we ons onbehaaglijk ondanks of vanwege de overvloed? Als we uitgaan van de oneindigheid van het menselijk verlangen, dan zal geen enkele vorm van overvloed het menselijk tekort kunnen bevredigen. We willen altijd meer bezitten, meer beleven, meer erkenning en liefde van anderen ontvangen.

Jos de Mul

Maar dit is slechts één zijde van de menselijke conditie. Onbehagen kan namelijk ook het gevolg zijn van een teveel aan keuzen. We zijn geneigd om een toename van keuzevrijheid altijd positief te waarderen. Hoe meer keuzen hoe beter! De keuzevrijheid kent echter een afnemende meeropbrengst. Voor wie weinig heeft, is de toename van keuzevrijheid inderdaad positief. Voorbij een bepaalde grens overvleugelen de kosten echter al snel de baten: de tijd en moeite die het kiezen kost, de frustratie wanneer verkeerde keuzen worden gemaakt, de toenemende ongelijkheid. Dat zien we nu bijvoorbeeld gebeuren in de gezondheidszorg.

Niet alleen het menselijk tekort, maar ook het menselijk teveel kan dus een bron van onbehagen zijn. Het is de kunst, om met Aristoteles te spreken, het juiste midden te vinden. Genoeg is meer dan overvloed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden