Genodigde gasten boycotten afscheid Duitse ex-president

Papier-maché pop van Wulff op een praalwagen tijdens carnaval. Beeld reuters
Papier-maché pop van Wulff op een praalwagen tijdens carnaval.Beeld reuters

Meer dan 160 genode gasten hebben afgezegd voor de militaire afscheidsceremonie donderdag voor de afgetreden president Christian Wulff van Duitsland. Dit heeft de krant Bild vandaag gemeld. 50 genodigden aarzelen nog.

Wulff trad op 17 februari na een wekenlang corruptieschandaal en nadat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek opende terug.

Eresoldij
Er woedt een discussie over het feit dat de 52-jarige Wulff, die minder dan 20 maanden president is geweest, voor de rest van zijn leven 2 ton per jaar 'eresoldij' van de staat krijgt. Daarnaast wil hij kantoor, secretaresse en chauffeur houden, evenals zijn persoonsbeveiliging. Dat zou de belastingbetaler 1 miljoen euro per jaar kosten, zo heeft Bild uitgerekend.

Tot de hoogwaardigheidsbekleders die bij de militaire ceremonie verstek laten gaan, behoort de hoogste Duitse rechter, president Andreas Vosskuhle van het Federale Constitutionele Hof, evenals enkele ministers en vicevoorzitters van de Bondsdag.

Dinsdag werd al bekend dat alle nog levende voorgangers van Wulff als bondspresident niet komen naar de ceremonie in het park van Schloss Bellevue, het kasteel in hartje Berlijn dat dienst doet als presidentiële residentie. Daar wordt de 'Grosse Zapfenstreich' gehouden, het hoogste militaire eerbetoon volgens oude Pruisische traditie.

Filmfestival
Tijdens het Filmfestival van Berlijn in februari had Wulff, toen nog president, ook al te kampen met een boycot. Maar 100 van de 250 genode gasten kwamen opdagen bij de traditionele receptie die de president pleegt te geven ter gelegenheid van de Berlinale, het belangrijkste filmfestival van Duitsland. Onder de gasten die wel kwamen, waren vrijwel geen bekende acteurs of regisseurs. 'Ik zou het pijnlijk vinden als meneer Wulff mij vraagt om gratis kaartjes voor mijn nieuwe film', aldus regisseur Hans Weingartner destijds in de krant Der Tagesspiegel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden