Genocide Srebrenica interactief in kaart gebracht

null Beeld

De Bosnische mensenrechtenorganisatie Jeugdinitiatief voor Mensenrechten heeft een website geopend waarop de genocide van Srebrenica interactief in kaart wordt gebracht. Op www.srebrenica-mappinggenocide.com zijn zeventien kaarten en 220 minuten video te zien.

Bijna zestien jaar na de val van de moslimenclave op 11 juli 1995 wil de mensenrechtenorganisatie helpen misverstanden weg te nemen. ,,Wij zijn het niet eens met de manipulatie van de feiten inzake de genocide in Srebrenica, die triest genoeg vaak voorkomt in de Bosnische politiek'', aldus initiatiefneemster Suada Kapic tegen de nieuwssite Balkan Insight.

Bosnisch-Servische troepen doodden na de verovering zo'n achtduizend moslimmannen en -jongens. Het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat onder leiding van overste Thom Karremans kon de massamoord niet voorkomen, die door het Joegoslavië-Tribunaal en het Internationaal Gerechtshof in Den Haag als genocide is bestempeld.

Chronologie
De website in het Servo-Kroatisch en het Engels gebruikt onder meer materiaal van het tribunaal en van andere bronnen bij de Verenigde Naties. Er wordt een chronologie gegeven van de gebeurtenissen van de aanloop naar de verovering tot de massaexecuties en de massagraven, over de periode van 6 tot 19 juli 1995. Ook de regering van Republika Srpska, de Servische entiteit binnen Bosnië, heeft materiaal ter beschikking gesteld.

De hoofdverdachten van de genocide, de Bosnisch-Servische oud-president Radovan Karadzic en zijn legerleider Ratko Mladic, moeten zich verantwoorden voor het tribunaal in Den Haag. Ondergeschikten van generaal Mladic zijn eerder al veroordeeld.

www.srebrenica-mappinggenocide.com

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden