Genieten van verdediging

De Nederlandse viertallenspelers zijn op het WK in Verona niet tot bijzondere prestaties gekomen. In de strijd om de Rosenblum Cup bleven de mannen steken bij de laatste 32. De ronde ervoor hadden ze nog wel gewonnen van Copeland (Zuid-Afrika), maar daarna verloren ze nipt van Mahaffey (113-115). Bij de McConnell Cup verloren de vrouwen bij de laatste 64 van een Venezolaans team met 105-110.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Roald Ramer-Nico Klaver staan bij de seniorenparen op de eerste plaats en maken een goede kans op een gouden plak. Jack, het bridgecomputerprogramma van Nederlandse makelij, versloeg in de finale Micro Bridge.

Schrale troost voor onze kernploeg is dat de Italiaanse topteams delen in de malaise. Voor eigen publiek verloor Angelini (Lauria-Versace en Fantoni-Nunes) van Schwartz bij de laatste 64 en een ronde later gaf Lavazza (Bocchi-Duboin en Madala-Ferraro) na drie van de vier zittingen zelfs op met een ontluisterende achterstand.

De winnaar was een verrassing. In 2001 kreeg Rose Meltzer als eerste vrouw het voor elkaar om de Bermuda Bowl te winnen. Deze keer wist ze met partner Kyle Larsen en de Noren Helgemo-Helness en Alan Sontag-Roger Bates als teamgenoten de Rosenblum Cup te veroveren door in de finale af te rekenen met het team waar ook één vrouw in speelde, Crystal Henner-Welland.

Bij het WK voetbal genieten we vooral van de aanval, maar bij bridge levert de verdediging vaak de prachtigste staaltjes kunstwerk op. Hierbij drie spellen om dit te ondersteunen, te beginnen met deze lastige 4 (zie diagram 1). Het bieden ging zo:

1) 5-5 in lage kleuren

Na een onstuimig biedverloop werd oost leider in 4, gedoubleerd door noord. Zuid kwam uit met 10 (Lavinthal voor schoppen). De leider nam H van noord met de aas en verzon een uitstekende voortzetting: B uit de hand! Zuid tuinde er in: hij nam met V, gaf zijn partner een aftroever in klaveren en kreeg zelf een schoppen aftroever, maar dat was het einde van het verhaal. De leider kon de laatste troef trekken en op de vierde schoppen verdween de ruitenverliezer.

Er zijn twee manieren om het contract down te spelen. Zuid moet B duiken, noord wint B met de aas, speelt schoppen, getroefd, klaveren getroefd en weer een schoppen getroefd. Maar ook nu zuid wel opstapte met V was er nog een kans. Noord moet dan, na met A getroefd te hebben, niet schoppen spelen maar ruiten. Zuid heeft 10x altijd nog een troefslag en H komt ook nog binnen. Voor noord is dit lastig te zien, omdat hij niet wist dat zuid nog 10x over had.

Het volgende spel is een klassieker (zie diagram 2).

1) 10-12

Na een 10-12 SA-opening van west had zuid een enorm dilemma wat hij moest doen over het 5 bod van oost. Hij besloot tot 5, dat met de harten 3/2 dicht lijkt (alleen twee klaverenslagen gaan verloren). West begon met AH en speelde 5 na. Oost maakte geen fout en troefde met 7! Hierdoor promoveerde een troefslag bij west.

Ook het derde spel mag er zijn (zie diagram 3). Na een sterke 1-opening werd zuid leider in 6. Oost had schoppen gevolgd, vandaar dat west met 3 uitkwam. De leider speelde de heer, oost de aas, de leider troefde. De leider speelde nu ruiten naar de heer en sneed in ruiten. Na A vielen de ruiten bij OW. Nu speelde de leider drie rondjes harten, gevolgd door een kleine klaveren uit de hand. Wat zou u als west doen?

Met 8-derde van klaveren in dummy lijkt het volstrekt logisch om de slag te nemen met 9, maar oost moet dan de slag overnemen met de boer en heeft niets anders meer dan schoppen, waarop twee klaverenverliezers van de leider verdwijnen. West moet dus H leggen om een honneur (boer of vrouw) van zijn partner te ’krokodillen’ en daarna 10 retourneren. Hierna maakt hij altijd nog een klaverenslag. Merk op dat de leider noch een vierde harten noch een vierde ruitenronde moet spelen, want dan kan oost B weggooien om te vermijden dat hij daarmee ingegooid wordt.

Het spel werd zo afgespeeld door Bob Hamman. Hij vond dat hij nog wel een alternatief had: in de eerste slag niet de heer leggen maar 10! Naar eigen zeggen, was hij dan down gegaan, want dan had hij A getroefd, AH geslagen, op HV twee klaveren weggegooid en de snit op H genomen, V en H gaan dan verloren.

De reden waarom hij hiervan af zag was, dat hij verwachtte dat oost wel AB zou hebben en dan zou de tien leggen direct fataal zijn. Aardig om te zien hoe een spel vaak hangt op minutieuze overwegingen.

Diagram 1

Diagram 2

Diagram 3

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden