Genieten van de veganistische cupcake

EMIEL HAKKENES

In de ouderlijke voortuin in het Zuid-Hollandse Heerjansdam stond Lisette Kreischer (plaats 66 in de duurzame 100) als kind met een spandoek. Ze protesteerde tegen de jagers die passeerden over de dijk van de Oude Maas. 'Niet doen. Niet doden', stond er op haar doek. Dierenliefde zat er bij Kreischer (Schiedam, 1981) vroeg in. Op haar tiende besloot ze vegetariër te worden, omdat ze het schaap uit de kinderboerderij niet terug wilde vinden op haar bord. Het doden van dieren, vindt ze, getuigt van arrogantie, waarbij de mens denkt te kunnen beslissen over het lot van andere levende wezens. Dus is Kreischer sinds haar twintigste herbivoor.

Het uitdragen van een veganistische levenswijze werd haar persoonlijke missie, al zocht ze lang naar een manier om dat te combineren met haar andere voorliefde: het goede leven van mooie jurkjes, pumps en wijntjes drinken. Een aflevering van 'Sex and the city' bracht haar op een idee - die cupcake die hoofdpersoon Carrie Bradshaw (de personificatie van mooie jurkjes, pumps en wijntjes) daar zat te eten, zou daar geen veganistische versie van gemaakt kunnen worden?

De veganistische cupcake werd een afstudeerproject aan de stylingacademie die Kreischer inmiddels was gaan volgen, om haar levensgevoel 'te vertalen naar een beeldbeleving'. Ze wil laten zien hoe leuk en lekker vegetarisch eten is en richtte met een groepje geestverwanten 'Veggie in Pumps' op. Ze maakte een handvol veganistische kookboeken, waarin ze uitdraagt dat veganistisch eten een kwestie van principe en overtuiging is én bovendien goed voor je lichaam.

Tijdens het werken aan een kookboek voor gerechten met zeewier ontmoette ze documentairemaker (en veroordeeld dierenrechtenactivist) Mark Kulsdom. Ze sloegen de handen ineen om zeewier te promoten: dat bevat eiwitten die ook in vlees zitten, geeft na het eten hetzelfde voldane gevoel als vlees en is in de productie veel milieuvriendelijker. Hun missie sloeg aan, het eerst in de VS. Daar vervaardigden hippe koks de Dutch Weed Burger, een 'hamburger' van zeewier. De hamburger heeft een stoeremannenimago, en dat kan het veganisme wel gebruiken, vinden Kreischer en Kulsdom. Tientallen restaurants in Nederland, België en Duitsland hebben de Weedburger inmiddels op het menu. Culinair recensent Jeroen Thijssen noemde de burger in deze krant 'een genot'.

undefined

Lisette Kreischer, foodstylist, terug, op 66

66

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden