Genieten, als die rotjongens er niet zijn

reportage | Bij de Utrechtse Haarrijnseplas stijgt het aantal incidenten. Vrijdag werd een meisje in elkaar geslagen.

NIELS MARKUS

Pinga (15), Mohammed (13) en Yassine (12) komen vaak op het strandje aan de Haarrijnseplas bij Utrecht-Vleuten. Om te zwemmen, maar ook om te slapen. "Het is ramadan, daar word je erg moe van." Ze vinden het gratis toegankelijke strandje gezellig, maar het is wel oppassen. "Er worden heel vaak spullen gestolen: tassen, telefoons. Laatst is de fiets van mijn neef gejat", zegt Pinga.

De jongens zagen ook de vechtpartij van vrijdag. Een meisje belandde in het ziekenhuis, nadat ze door een groep jongens in elkaar was geslagen. Volgens de drie vrienden had het meisje racistische opmerkingen gemaakt en een jongen geslagen. Maar de schuld van de problemen lag volgens hen zeker ook bij de groep 'vervelende jongens'.

Het incident was voor de gemeente Utrecht aanleiding om het toezicht op het strandje te verscherpen, voor de PVV om minister Opstelten te bevragen over het 'laffe Marokkaanse geweld'.

Het aantal incidenten aan de Haarrijnseplas stijgt dit jaar, maar het gratis toegankelijke recreatiegebied was al vaker negatief in het nieuws. Er was overlast van groepen jongens die meisjes en vrouwen lastigvielen.

Volgens een gemeentewoordvoerster kunnen incidenten zoals afgelopen vrijdag overal gebeuren waar het druk is en verschillende mensen bij elkaar komen. De problemen zijn in haar ogen niet te koppelen aan een bepaalde groep. Niettemin worden de komende tijd extra zogheten boa's, buitengewone opsporingsambtenaren, ingezet. Ook is de politie vaker ter plekke.

Op het strandje zijn al langer jongerenwerkers actief. Die kennen veel van de jonge badgasten. Daarnaast zijn altijd strandwachten aanwezig: bij droog weer en temperaturen boven de 22 graden met drie à vier man per dag.

Gerard van den Berg (45) is strandwacht. Om de beurt lopen hij en zijn collega's rondjes over het veld en langs de oever. Daarbij gaat de aandacht vooral uit naar kleine kinderen die zonder zwembandjes en ogenschijnlijk zonder toezicht in het water spelen. Maar de rondjes worden ook gemaakt zodat de gasten bij de plas het toezicht zien. "Zo leer je de meeste regelmatige bezoekers snel kennen."

De ronde van de strandwachten begint altijd op het heuveltje waar veel jongeren rondhangen. Daar deden de incidenten zich ook voor. "Je kunt hier makkelijk uit het zicht liggen, daarom is het belangrijk dat we vaak een kijkje nemen."

Maandagmiddag is het volgens Van den Berg 'relatief rustig'. Ongeveer duizend mensen liggen langs de plas. "De afgelopen weekenden was het heel druk, maar dan hebben we het voordeel dat er permanent politietoezicht is." Op doordeweekse dagen nemen boa's vanaf zes uur 's avonds het toezicht over, na zonsondergang is het strandje verboden terrein.

Ook op de heuvel is het maandag rustig. Jongens lopen en hangen rond, maar van een agressieve sfeer lijkt geen sprake.

Ook Christine (23), Amy (21) en Karima (18) merken er weinig van. "Er was hier net wel politie, geen idee waarvoor." De meisjes komen vaker naar de plas, maar de incidenten gingen aan ze voorbij. "Je ziet veel jongens stoeien, maar dat is gewoon spel."

Maar gisteravond hield de politie elf jongeren aan. Dat gebeurde nadat stenen en flessen werden gegooid naar de politie, die optrad tegen jongeren die zich misdroegen. De agenten kregen versterking en gebruikten pepperspray.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden