Geniet u ook zo van olumpisch spektakel?

Taalvragen van lezers: 722 Erica Terpstra en anderen verlustigen zich in Spelen die ze niet /olimpies/ noemen maar /olumpies/, met de klinker van 'mus'. Sommige lezers verwonderen zich hierover. Een van hen vraagt zich ook af waarom velen /uropa/ zeggen'. Een ander stoort zich eraan dat 'therapeut' soms klinkt alsof het rijmt op 'ouwe teut'.

Het zijn onschuldige afwijkingen en er is een verklaring voor te bedenken. Achter Terpstra's /olumpies/ kan het idee schuilen dat zo de oorspronkelijke Griekse uitspraak wordt benaderd. Dat is een misvatting, zeggen kenners van het Oudgrieks. In het vroegste Grieks werd de letter die wij als y schrijven, verklankt als /oe/, in het klassieke Grieks ongeveer als de /uu/ van muziek en in het moderne als /i/.

Aan /uropa/ maak ook ik me wel schuldig. Een kwestie van uitspraakgemak, vermoedelijk. De 'eu' laat zich in dit geval immers net iets vlotter articuleren als /uu/ dan als /eu/, een klank waarbij de tong van positie moet veranderen.

Therapeut met de /eu/ van peut, ten slotte, is in Vlaanderen heel gebruikelijk Nederlanders verkiezen hier meestal de /ui/, zoals ook in andere woorden van Griekse herkomst als eufemisme, euforie en euthanasie, maar soms eveneens de /eu/: leukemie, reuma. De /ui/ is wel verdedigd met het argument dat de oude Grieken de 'eu' zo verklankten; deskundigen houden de uitspraak /èw/ voor waarschijnlijker.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden