Geniet KLM te veel voordeel op Schiphol?

null Beeld anp
Beeld anp

Schiphol en KLM moeten op hun tellen passen. Marktwaakhond Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat onderzoeken of KLM niet te veel financiële en organisatorische voordelen geniet op Schiphol ten opzichte van andere luchtvaartmaatschappijen.

Elisa Hermanides

Dit doet de toezichthouder naar aanleiding van klachten van de concurrenten van KLM, zegt Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de ACM, in een interview met Trouw. "KLM heeft een bevoorrechte positie vanuit de gedachte dat dit de netwerkkwaliteit van Schiphol (een goede ontsluiting tot de rest van de wereld, red.) op peil houdt. Wij kijken nu of KLM ook voordelen heeft die niet nodig zijn om de netwerkkwaliteit goed te houden. Dat doen we door alle betrokken spelers te vragen welke contacten en afspraken er zijn met Schiphol."

De ACM houdt als toezichthouder in de gaten of bedrijven eerlijk met elkaar concurreren. Een onderzoek van de ACM kan ertoe leiden dat bedrijven beboet worden als zij de mededingingsregels hebben overtreden.

Hoe groot moet de rol van KLM zijn?
Een goede netwerkkwaliteit is van belang voor een luchthaven, zegt Fonteijn. "De kwaliteit van Schiphol hangt samen met de hub-functie: met reizigers die aankomen en vertrekken, maar ook met mogelijkheden voor overstappers." Maar het is de vraag hoe groot de rol van KLM moet zijn om de netwerkkwaliteit op peil te houden. Fonteijn: "Ik denk dat veel mensen het wel fijn vinden dat je vanaf Schiphol met KLM alle kanten op kan, maar misschien is dat niets meer dan emotie. Andere maatschappijen kunnen immers ook overal heen vliegen."

ACM-voorzitter Chris Fonteijn. Beeld anp
ACM-voorzitter Chris Fonteijn.Beeld anp

Het achterliggende dilemma van Schiphol is volgens Fonteijn dat de luchthaven verschillende belangen moet dienen. Enerzijds is het een commercieel bedrijf, anderzijds dient Schiphol als luchthaven - die deels in handen is van de overheid - een publiek belang.

"Als je Schiphol gewoon zijn werk zou laten doen, krijgen andere luchtvaartmaatschappijen waarschijnlijk veel meer mogelijkheden. Er zijn luchtvaartdeskundigen die zeggen dat je het beter vrij kunt laten, dat het wel goed komt met de netwerkkwaliteit. Wij gaan kijken waar de grenzen liggen."

Te veel aan elkaar klitten
De relatie tussen Schiphol en KLM leidt geregeld tot discussie. Andere luchtvaartmaatschappijen vinden veelal dat de twee te veel aan elkaar klitten, terwijl er bij KLM juist frustratie is omdat Schiphol steeds vaker zijn eigen weg kiest en meer ruimte geeft aan andere luchtvaartmaatschappijen.

Wat het helemaal complex maakt, is de rol van de overheid. Deze besloot vorig jaar om voorlopig geen extra landingsrechten toe te kennen aan luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten, omdat deze staatssteun zouden krijgen. Fijn voor de positie van KLM, minder fijn voor de groeipotentie van Schiphol.

Lees vandaag in Trouw een uitgebreid interview met Chris Fontijn. 'Bij NS en Schiphol wringen publiek en commercieel belang'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden