Genetisch veranderen

Dezer dagen onderhandelt milieuminister Jan Pronk namens Nederland met zijn 14 EU-collega's over de Europese wet over de toelating van genetisch veranderde planten. Zijn Griekse collega, eveneens van socialistische huize, zal voorstellen een moratorium voor nieuwe genetisch veranderde planten in te voeren. De vier groene collega-milieu-ministers van Jan Pronk zullen dit voorstel steunen. Een Europees moratorium op gen-voedsel zou gebruikt kunnen worden om een brede maatschappelijke discussie te voeren over de wenselijkheid van dit soort voedsel. Er zijn gevaren aan gen-voedsel verbonden.

Twee voorbeelden. In het gerenomeerde wetenschapsblad Nature is onlangs beschreven dat gen-maïs tot het verdwijnen van een bijzondere vlindersoort, demonarchvlinder, kan leiden. Door het gen van een sneeuwklokje in een aardappel te implanteren werd de aardappel resistent tegen bladluis. Maar de lieveheersbeestjes, die van bladluis leven stierven de hongerdood.

Ook is er het gevaar dat gen-planten hun natuurlijke soortgenoten overwoekeren en tot een onuitroeibaar onkruid verworden, dat tot een vermindering van de biologische verscheidenheid leidt.

Natuurlijk kent gen-voedsel ook voordelen. Zo is het mogelijk in aardbeien een gen van een vis in te bouwen, zodat aardbeiden langer houdbaar zijn in de koelkast. Maar dit voordbeeld verwijst tegelijkertijd naar een van de problemen. De biologische grenzen worden overschreden. In de natuur kunnen die niet overschreden worden. Een paard en een ezel kunnen kruisen, maar de nakomelingen, de muilezels, zijn onvruchtbaar.

Laten we een brede maatschappelijke discussie voeren tijdens het moratorium over de vraag of we in Europa verder willen gaan op de weg van genetisch veranderd voedsel. Om het plastisch uit te drukken: vinden we als maatschappij het gemak van langer houdbare voedsel belangrijker dan de risico's die we met de natuur nemen?

GroenLinks gaat liever de weg op van een forse uitbreiding van de biologische landbouw. Maar anderen, zoals de door Nederland voorgedragen Eurocommissaris Bolkenstein, willen de dolgedraaide geïndustrialiseerde landbouw ook de weg van de genetische veranderingen helemaal laten doorlopen.

Het belangrijkste is niet dat politici zich uitlaten, maar dat de bevolking zich in een brede maatschappelijke discussie kan uitspreken. Graag had ik deze en andere vragen aan milieuminister Jan Pronk gesteld in de Commissie voor Europese zaken in de Tweede Kamer, maar dat kan pas met ingang van september.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden