Genetisch veranderd tarwe duikt op in de Verenigde Staten

Japan heeft de invoer van tarwe uit de Verenigde Staten deels stilgelegd. Op boerderijen in de westelijke staat Oregon, die graan naar Japan verhandelen, is genetisch veranderd tarwe aangetroffen. De EU vraagt haar lidstaten te onderzoeken of genetisch veranderd Amerikaans graan is geïmporteerd. De EU verbiedt de import van dergelijke grondstoffen.

Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw is het graan afkomstig van dezelfde stam die genetisch is aangepast om onkruidbestrijdingsmiddelen te kunnen weerstaan. Tien jaar geleden zijn daar proeven mee gedaan door gentechnologieconcern Monsanto. Dat graan is nooit goedgekeurd voor menselijke consumptie en Monsanto stopte de test in 2005.

Het is een raadsel hoe dit graan nu weer is opgedoken. De Amerikaanse autoriteiten onderzoeken of er eventueel sprake is van illegale teelt en of die ook op andere plekken kan opduiken. De snelle reactie van Japan als grote handelspartner nopen de VS tot het geven van opheldering. Japan is weliswaar niet tegen genetisch veranderde voeding, maar dat eten moet wel getest en goedgekeurd zijn door wetenschappers. In Europa wordt genetisch versleutelde voeding amper verkocht. Als het al te krijgen is in de supermarkt moet het in ieder geval op het etiket staan.

In de VS is er de laatste tijd ook veel discussie over etikettering van gentech-voeding. Nadat in de staat Californië bij de verkiezingen van vorig jaar een voorstel daartoe werd verworpen, zijn er in een aantal andere staten stemmen opgegaan om zo'n etiket verplicht te stellen. Vorige week echter heeft de Federale Senaat in Washington een wetsvoorstel verworpen om de afzonderlijke staten de ruimte te geven een eigen beleid te voeren als het gaat om genetisch veranderde voeding.

Het Monsanto-concern zegt geen gentechgewassen meer te promoten in Europa. Alleen in Spanje, Portugal en Tsjechië blijft het doorgaan met de verkoop van versleutelde zaden. In deze landen is het klimaat voor gentechnologie opener, aldus het concern.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden