Genetisch gemodificeerde soja dringt Nederlandse voedselketen binnen

Van onze redactie economie DEN HAAG - Een lading genetisch gemanipuleerde Amerikaanse sojabonen zal dit najaar de havens van Rotterdam en Amsterdam binnendrijven. Het is voor het eerst dat op grote schaal genetisch gemanipuleerde gewassen in het Nederlandse voedsel terechtkomen.

Het Productschap margarine, vetten en oliën (MVO) zal met een campagne proberen de acceptatie bij de consument voor het biotechnologische hoogstandje te vergroten. “Veel Nederlanders denken dat melk rechtstreeks uit de fabriek komt, dus niet meer van de koe. Daarnaast is de consument heel materialistisch. Als een artikel goedkoop en aardig van kwaliteit is, vindt hij het al lang goed”, denkt C. Kromhout, voorlichter bij het Productschap.

Oftewel: het zal de Nederlander een zorg zijn of de sojaboon die in hun ketjap zit, een genetisch gemanipuleerde boon is of een normale, zo lang de prijs maar niet stijgt. “En dát kunnen we de consument garanderen”, aldus Kromhout.

De vragen aan E. Wermuth, secretaris van MVO, waren niet van de lucht: Wat is nu het voordeel om genetisch gemanipuleerde sojabonen te importeren? “Het nieuwe product is identiek aan het oude. Over de inkoopprijs kunnen we nu nog niets zeggen, alleen dat de zaden duurder zijn. Als enige voordeel blijft dan over dat de sojaboer minder gif hoeft te gebruiken. De boer kan gerichter spuiten.” Maar zal niet een deel van de soja-export wegvallen omdat de Duitse consument kritischer is dan de Nederlandse? Wermurth denkt van niet.

Nederland is de grootste sojaverwerker in Europa. Het afgelopen jaar werd vier miljoen ton geïmporteerd, waarvan bijna zeventig procent uit de VS kwam. De bonen worden verwerkt in taugé, ketjap en tahoe. De olie is te gebruiken in vetproducten, margarines, koffiecreamer, koekjes en farmaceutische artikelen. Het overgebleven eiwit verdwijnt in pizza's, babyvoeding en cornflakes.

Dit jaar zal ongeveer één procent van de Nederlandse sojaproducten gemanipuleerde bonen bevatten. In welke artikelen die sojabonen zullen zitten, is niet te achterhalen. De Amerikaanse boer slaat de oogst namelijk gemengd op in één silo. Het is daarom ook onmogelijk om op een pakje boter een etiket te plakken met de kreet 'dit product bevat genetisch gemanipuleerde sojabonen'.

Wermuth: “We moeten daarom de consument informeren met brochures, een 06-lijn en met de Allerhandes van deze wereld.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden