'Genetisch gemodificeerde maïs is vergif'

Een droog maïsveld in de Verenigde Staten. Beeld ap
Een droog maïsveld in de Verenigde Staten.Beeld ap

De Europese Commissie wil een onderzoek naar genetisch gemodificeerde maïs. Uit een vorige week gepubliceerde studie blijkt dat ratten die werden gevoed met genetisch gemodificeerde mais twee keer vaker kans hadden op tumoren dan ratten die organische maïs kregen. Bovendien zouden de ratten ook aanzienlijk vaker lever- en nierschade oplopen.

Nienke Schipper

De conclusies komen uit het boek 'Iedereen proefkonijn' van Gilles-Eric Séralini, professor moleculaire biologie aan de universiteit van Caen. Vorige week publiceerden zowel het Franse tijdschrift Le Nouvel Observateur als het vakblad Food and Chemical Toxicology de resultaten van het onderzoek.

Volgens Séralini veegt de studie de vloer aan met een officiële waarheid dat genetisch gemodificeerde maïs onschadelijk is. "Zelfs in kleine doses blijkt de onderzochte genetisch gemanipuleerde maïs zwaar giftig en vaak dodelijk te zijn voor de ratten. De maïs is zelfs zo gevaarlijk dat als het om een medicijn zou gaan, het gebruik ervan onmiddellijk gestaakt zou worden in afwachting van nieuw onderzoek. Het is echter dezelfde maïs die we op ons bord vinden, via vlees, eieren en melk."

De onderzoekers, onder leiding van Gilles-Eric Séralini, deelden 200 ratten - 100 vrouwelijke en 100 mannelijke - in verschillende groepen van telkens tien dieren op. Sommige kregen genetisch gemodificeerde mais te eten van zadenlaverancier Monsanto. Die maïs is resistent tegen onkruidverdelger Roundup waarmee een gedeelte van de planten was behandeld.
Andere ratten kregen onbehandelde gewone mais en variabele dosissen Roundup in hun drinkwater, waarbij de laagste concentratie volgens de onderzoekers ook in drinkwater voorkomt. Een controlegroep kreeg gewone mais en gewoon water voorgeschoteld.

Volgens de onderzoekers is het onderzoek waardevoller dan andere studies omdat het experiment twee jaar duurde, de normale levensduur van een rat. Eerdere studies en de wettelijk verplichte proeven die de biotechbedrijven moeten uitvoeren duren standaard 90 dagen.

De ratten die transgene mais te eten kregen, stierven vaker voortijdig. Dat was voor 50 procent van de mannelijke en 70 procent van de vrouwelijke ratten het geval, terwijl het in de controlegroep maar om 30 en 20 procent van de dieren ging.

Sceptisch
Experts noemen de studie controversieel omdat niet van alle ratten is vastgelegd hoeveel ze aten en wat de groeicurve was. Dat kunnen ook factoren zijn die van invloed zijn op de ontwikkeling van tumoren. Bovendien is voor het experiment gebruik gemaakt van een soort rat die sowieso snel tumoren ontwikkelt.

Volgens Tom Sanders, hoofd voedingswetenschappelijk onderzoek bij King's College in Londen zijn de gehanteerde statistische methodes onconventioneel en eerder 'statistisch gevis' dan wetenschap.

Mark Tester, onderzoeker en professor bij het Australische Centrum 'Plant Functional Genomics' aan de universiteit van Adelaide, vraagt zich af waarom de uitkomsten van het onderzoek niet bij eerdere studies naar voren zijn gekomen. "Als de effecten werkelijk zo relevant zijn voor voor mensen, waarom vallen de Noord-Amerikanen dan niet bij bosjes neer? Daar zitten genetisch gemodificeerde gewassen al jaren in de voedselketen."

Volgens Thomas Helscher, woordvoerder van Monsanto, wereld's grootste leverancier van genetisch gemodificeerde maïs en producent van het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup, zal het bedrijf de studie grondig bestuderen. "Maar", voegde hij eraan toe, "al meer dan honderd voedselstudies bevestigen voortdurend dat genetisch gemodificeerde maïs veilig is".

undefined

Onderzoeker Gilles-Eric Seralini van de universiteit van Caen spreekt het Europese Parlement toe. Beeld reuters
Onderzoeker Gilles-Eric Seralini van de universiteit van Caen spreekt het Europese Parlement toe.Beeld reuters

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden