GENETICA

Het complete seksleven van de mannelijke fruitvlieg ligt opgesloten in één enkel gen.

Het gen bevat alle instructies voor het seksuele leven van de fruitvlieg, van de keuze van de partner tot en met de paringstechniek. Het werkt daarnaast nauw samen met andere genen die onder meer de fysieke verschijningsvorm van de geslachtsorganen bepalen.

Tot dusverre is bij geen enkel ander organisme een enkel gen gevonden dat zo bepalend is voor een bepaald aspect van het gedrag van dat organisme: niet bij de fruitvlieg, niet bij zoogdieren, en al helemaal niet bij de mens.

De betrokken onderzoekers, afkomstig van vier verschillende Amerikaanse universiteiten, waren zelf nog het meest verrast, stelden zij vrijdag op een persconferentie in Stanford (Californië). Ondertussen werd daar druk over het bestaan van vergelijkbare genen bij andere diersoorten en wellicht zelfs de mens gespeculeerd.

De onderzoekers publiceerden de resultaten van het onderzoek dezelfde dag in het vaktijdschrift Cell (13/12). Zij slaagden erin om het gen, waarvan het bestaan al langer - onder de naam fruitless (onvruchtbaar) of fru - bekend was, te isoleren, waarna de invloed van beschadiging op de verschillende aspecten van het seksleven van de mannelijke fruitvlieg werd bepaald.

Het gen is ook aangetroffen in de vrouwelijke fruitvlieg. Hoe haar gedrag erdoor wordt gestuurd is de onderzoekers nog niet duidelijk; vrouwtjes-fruitvliegen vertonen minder duidelijk waarneembaar seksueel gedrag.

De isolering van het gen ontdekking kan een praktische toepassing krijgen in de landbouw. Door grote hoeveelheden steriele vliegen te kweken, kunnen plagen worden afgewend. Twee van de vier bnétrokken Amerikaanse universiteiten hebben inmiddels een patent aangevraagd op het gen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden