Genet steeds meer in knel met Strandvliet-project

AMSTERDAM - Nu de gemeente OuderAmstel niet wil meewerken aan de realisering van het nieuwe voetbalstadion bij Strandvliet, is voor de Amsterdamse wethouder van sportzaken Louis Genet een uitgelezen mogelijkheid ontstaan eindelijk ernst te maken met de renovatie van het Olympisch Stadion.

Die boodschap heeft de wethouder gisteren meegekregen van drie van zijn voorgangers in de periode 1966-986:respectievelijk Harry Verheij, Louis Kuipers en Roel Walraven. De voormalige sportwethouders adviseren Genet en burgemeester Ed van Thijn eventueel prestigeverlies maar voor lief te nemen, nu de raadsleden van OuderAmstel duidelijk hebben laten weten geen heil te zien in het stadion bij Strandvliet, dat aanvankelijk als multi-functioneel werd gepresenteerd, maar is teruggebracht tot een voetbalstadion-met-schuifdak. In een eerste reactie heeft de aan vele kanten klem zittende Genet gezegd het Strandvliet-project nog niet helemaal uit zijn hoofd te zetten.

De hevig teleurgestelde bestuursleden van Ajax, die zich steeds hebben verlekkerd over de gemeentelijke bijdrage ad 80 miljoen gulden voor het nieuwe stadion, geloven anderzijds niet of nauwelijks meer in het plan. De vele inspanningen - ook van finnanciele aard - ten spijt, richt Ajax zich inmiddels op alternatieven. In dit verband wordt gedacht aan uitbreiding c.q. nieuwbouw in het huidige onderkomen in de Watergraafsmeer. Ajax volgt evenwel ook met grote belangstelling de ontwikkelingen rond het Olympisch Stadion.

De voorgangers van Genet zijn het met elkaar eens dat de 65 miljoen vergende renovatie van het Olympisch Stadion nu nog de enige oplossing is. Dat advies brachten zij in de bestuurskamer van het Olympisch Stadion voor het gehoor van een aantal journalisten luid en duidelijk naar voren. Verheij zei dat dit advies niet in verband moet worden gebracht met een commissie van goede diensten. "Van oud-stadsbestuurders mag men verwachten dat zij actief meedenkende burgers van Amsterdam zijn. In die sfeer brengen wij dit naar voren."

Voorstander

Genets laatste voorganger, Van Duijn, was de enige sportwethouder van de laatste 25 jaar in Amsterdam, die gisteren ontbrak. Van Duijn, een familielid van Genet, heeft zich een voorstander van het stadion bij Strandvliet getoond.

Nu Ouder-Amstel dwars ligt inzake het stadion dat op het grondgebied van deze Amsterdamse buurgemeente is gepland, is de stellige indruk gewekt dat een zekere vorm van revanche in het geding is. Ouder-Amstel (bestaande uit Duivendrecht en Ouderkerk aan den Amstel) was enkele jaren geleden laaiend over de eis van Amsterdam dat bij het nieuwe NS-station in Duivendrecht tot het jaar 2000 geen kantoren mochten worden gebouwd. De term chantage viel in dit verband. De kleine gemeente, 12 000 inwoners, lijkt thans hard terug te slaan. De drie ex-wethouders zijn er stuk voor stuk van overtuigd dat de relatie tussen het grote Amsterdam en het kleine Ouder-Amstel wordt gekenmerkt door bestuurlijke arrogantie vanuit Amsterdam. Verheij noemt het overigens liever "een zekere zelfoverschatting" bij de bestuurders in de hoofdstad. Die houding is in extreme mate naar voren gekomen toen op de parkeerproblematiek rond het beoogde stadion, van Amsterdamse zijde werd voorgesteld de bewoners van Duivendrecht via een pasjesregeling toegang tot hun eigen straten te verschaffen. Dat idee is weggehoond door de raadsleden van Ouder-Amstel, die nu een streep door Strandvliet hebben gehaald.

Volgens Roel Walraven is op dit moment "niets onwrikbaar en alles oplosbaar" . Hierbij zullen de diverse partijen wel door enkele zure appels moeten heen bijten. "Neem de deelraad Zuid, die het Olympisch Stadion alleen maar wil slopen. Nu de situatie door Ouder-Amstel zo geweldig is veranderd, moet die deelraad er overheen stappen dat het bij het eerste grote project niet krijgt waar het zich steeds sterk voor heeft gemaakt. Ik vind dat die deelraad de centrale stad Amsterdam een dienst kan bewijzen door voor renovatie van het Olympisch Stadion te kiezen."

Louis Kuipers is van mening dat het van Genet onverstandig zou zijn nog langer vast te houden aan Strandvliet. "Hij moet niet meer in beroep gaan bij Ouder-Amstel. Dan zou hij de sfeer alleen nog maar verder verpesten. Genet is de enige die de oplossing kan brengen, hij heeft tenslotte de politieke macht. Hij zit aan alle kanten klem, maar ja, het is ook niet zo handig om niet eerst alles goed met Ouder-Amstel te regelen. Ik heb het hem wel eens recht op de man af gevraagd:Louis, heb je nu echt tijdig contact met Ouder-Amstel gehad? Hij hield bij hoog en bij laag vol dat het antwoord op die vraag ja was. Nou ja, men ziet hoe het er nu voor staat. Alles overwegende moet je nu wel ja zeggen tegen renovatie van het Olympisch Stadion."

Geen echt probleem

Volgens Kuipers, die indertijd naast sport ook volkshuisvesting in zijn portefeuille had, is het probleem van de woningen die op het terrein van het Olympisch Stadion zijn gepland, geen echt probleem. "Tien jaar geleden was woningbouw op dit terrein misschien nodig, nu niet meer." In een onoverkomelijk probleem met de partijen die de woningen willen, gelooft Verheij beslist niet. "Zoiets komt wel vaker voor. Er is geen sprake van contracten met projectontwikkelaars. Als men dit wil regelen, dan is het ook te regelen. Het zou van moedig beleid getuigen als het roer werd omgegooid. Er is duidelijk een motief om politiek iets te heroverwegen. Dat is niet alleen een politieke reden, maar zelfs een noodzaak."

De deelraad Zuid houdt vooralsnog vast aan sloop van het Olympisch Stadion per 2 maart. Ajax wil sowieso op 18 maart nog de Europa Cupwedstrijd tegen AA Gent in het uit 1928 daterende Stadion spelen. Het bestuur van het Olympisch Stadion heeft besloten de rechter te verzoeken de aflopende erfpacht voor onbepaalde tijd te verlengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden