Generatiekloof verdeelt Hongkong

Oudere demonstranten geven zich over aan de politie, terwijl de studentenbeweging blijft strijden voor hervormingen

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Al tijden loopt er een breuklijn door de protestbeweging in Hongkong. Nu valt de beweging echt uiteen: de generatiekloof tussen de ouderen en de studenten blijkt te diep.

De zeventigjarige Chu Yiu-ming haalde gisteren zijn zakdoek tevoorschijn. Tranen liepen over zijn wangen, terwijl hij tezamen met zijn twee kompanen van Occupy Central de media toesprak. De drie oudere protestleiders in Hongkong gooiden de handdoek in de ring en riepen de betogers op de straten van de stad te verlaten. "Voor de veiligheid van de betogers, voor ons oorspronkelijke doel en voor liefde en vrede, roepen wij drieën de studenten op zich terug te trekken."

Vandaag geeft het drietal zichzelf aan bij de politie. Ze zijn bereid de juridische consequenties van hun acties tegen het 'onrechtvaardige politieke systeem' te accepteren. Benny Tai Yiu-ting, vijftig en mede-oprichter van Occupy Hongkong, weet niet wat de politie gaat doen. "Of we worden vastgehouden of vrijgelaten, we weten het niet. Maar we zijn bereid de consequenties te dragen", zegt Tai in de South China Morning Post. "Jezelf overgeven is geen laffe daad. Het is geen teken van falen, maar een stille aanklacht tegen een harteloze regering."

De drie protestleiders maken zich zorgen om de veiligheid van de betogers. Terwijl zij de afgelopen maanden bleven hopen op 'liefde en vrede', vond zondagnacht een van de zwaarste botsingen plaats sinds betogers in september de straten van Hongkong op gingen. Duizenden demonstranten raakten slaags met de politie die wapenstok en traangas inzetten om betogers te verspreiden. Sommigen lagen bewusteloos op straat of hadden forse bloedende wonden op hun hoofd. Het geduld van de politie lijkt op.

Voor de drijvende kracht achter de demonstraties, de studenten, is het spel allesbehalve gespeeld. Het is de generatie van na 1997 - toen de Britten de voormalige kolonie aan China overdroegen - die zich nog altijd volop manifesteert. Niet gevormd of getekend door het bloedige neerslaan van de Tiananmenprotesten in 1989 zijn de jongeren onbevangen en vastbesloten.

De achttienjarige Joshua Wong bijvoorbeeld, die als aanvoerder van de studentenprotesten bekendheid geniet. Na het geweld van afgelopen zondag kondigde hij samen met twee vrienden een hongerstaking aan. Zittend in de regen voor een blauw koepeltentje zei hij een gesprek met de rechterhand van de regeringsleider te eisen om politieke hervormingen te bespreken.

Ook Wong beseft dat de escalerende werking van demonstraties langzaam is uitgewerkt. "We lijden onder de wapenstokken en het traangas en willen nu op deze manier ons lichaam gebruiken om aandacht te krijgen", zei Wong gisteren tegen journalisten ter plaatse. "We weten niet zeker of we met onze hongerstaking de regering onder druk kunnen zetten, maar we hopen dat het bewustzijn creëert onder de mensen. Dat ze denken: 'Wat nu, wat kunnen we doen?'"

De door China naar voren geschoven regeringsleider van Hongkong lijkt er niet van onder de indruk. Leung Chun-ying, ook wel 'de lakei van Peking' genoemd, zei gisteren dat elke strijd tegen de plannen voor de verkiezingen in 2017 nutteloos is. In dat jaar mogen de burgers van Hongkong voor het eerst hun eigen leider kiezen. Maar van volledige vrijheid is geen sprake, omdat de Chinese regering vooraf drie kandidaten selecteert.

Joshua Wong en zijn vrienden geven niet op. Ze zeggen hun hongerstaking voor 'onbepaalde tijd' door te zetten. De oudere generatie kiest een andere weg. Zij hopen met publieke debatten, onderwijs en het steunen van democratiseringsbewegingen hun strijd uiteindelijk te winnen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden