Generale Bank wijst vrijage met Fortis af

BRUSSEL (ANP) - De Belgische Generale Bank weigert elke vorm van samenwerking of fusie met de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis. De bank houdt vast aan de eigen beursnotering en wil op eigen voet verder gaan.

Dat meldde de Vlaamse zakenkrant Financieel Economische Tijd dit weekeinde.

Fortis heeft een gedetailleerd bedrijfsplan voorgelegd aan de directie van de Generale Bank, haar moeder Generale Maatschappij en de Franse holding Suez/Lyonnaise des Eaux. Dit laatste concern beschikt over de meerderheid van de aandelen in de Generale Maatschappij. Suez wil via een transactie of ruil met Fortis de resterende aandelen in de Generale Maatschappij bemachtigen.

Tijdens een volgens de zakenkrant emotionele vergadering heeft de directie van de Generale Bank de Fortis-plannen van de hand gewezen. Zij voelt niets voor een toekomst als bankverzekeraar onder Fortis-vlag. Fortis zou de Generale Bank verder willen samenvoegen met haar Belgische dochter ASLK.

De krant, die zich baseert op verschillende bronnen binnen Generale Bank en Fortis, zegt dat de toekomst van de bank nu aan een zijden draadje hangt.

ABN Amro zou al belangstelling hebben getoond voor overname van de Generale Bank, evenals Duitse, Franse en Britse partijen. Dit speelt Suez in de hand, omdat het de prijs van de Generale Bank opdrijft.

Suez wil op termijn het belang in de Generale Bank afstoten. Het Franse concern wil zich volledig toeleggen op de energiesector. In dat verband is de volledige overname van de Generale Maatschappij van belang. Die heeft een meerderheid in Tractebel, dat de Belgische energiesector controleert. Aan Vlaamse zijde bestaat de vrees dat de Belgische nutssector straks bijna geheel in Franse handen raakt.

De verschillende overnamestrategieën worden bemoeilijkt door kruisparticipaties van Fortis AG, de Belgische tak van het gelijknamige concern, en Generale Maatschappij in elkaar. Als de Generale Bank, waarvan ruim de helft aan de beurs is genoteerd, blijft dwarsliggen, kan dit voor Fortis AG een reden zijn het belang van 10 procent in de Generale Maatschappij niet te verkopen aan Suez.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden