GENERAAL

Nederland is niet dol op houwdegens en kent ook nauwelijks echte vechtgeneraals. We moeten teruggaan tot de negentiende eeuw voor het vinden van een held die liever de lucht inging dan zich over te geven. Van Speyk blies, zoals bekend, in 1831 zijn kanonneerboot op in plaats van te capituleren voor de Belgen. En hij was niet eens generaal, maar marineofficier.

HUIB GOUDRIAAN

Afgezien van conflicten in de koloniën, zoals de in 1904 beeindigde Atjeh-oorlog, viel er in de eerste decennia van de twintigste eeuw weinig te vechten. Pas in mei 1940 voert generaal Winkelman de bij voorbaat verloren strijd tegen de Duitsers. En in februari 1942 gaat Doorman - schout-bij- nacht, geen generaal - met de Nederlandse vloot tenonder tegen de Jappen.

Van Speyk de lucht in, Doorman tenonder, Winkelman capituleert. Pas de laatste tijd krijg ik door dat er nú eens geen loser, maar een winner is opgestaan. En nog wel op de drempel van de eeuw. Er gaat geen NOS-journaal voorbij, geen aflevering van Netwerk of Nova, of we zien hem met zijn luitenant veerkrachtig ten aanval trekken. Die twee heren, met in hun rechterhand dat koffertje vol dossiers, zijn dát helden? Bestaat dit duo niet uit de smadelijk ontslagen korpschef J. Brinkman van de Rotterdamse politie en diens advocaat C. van Leeuwen?

Precies, maar we moeten ons niet laten misleiden door het stereotiep wordende beeld van twee managers in nette pakken met hun koffertjes. Echt waar, die luitenant-generaal b.d. Brinkman zal geenszins bekend blijven als de 'uitvinder' van de Luchtmobiele Brigade. Want waarom krijgt hij nu al applaus in de huiskamers? Hij gaat de geschiedenis halen als de krachtpatser die uiteindelijk een bij uitstek Nederlandse draak versloeg. Tot nu toe hebben de smaakmakers van de eigentijdse historie volgehouden dat de provo's (volgens toenmalig voorman Roel van Duijn de 'laatste opstandigen in de asfaltcultuur') het Nederlandse regentendom de nekslag gaven. Maar dertig jaar later blijkt die analyse van onze 'revolutie van de jaren zestig' achterhaald, zo niet een miskleun. Ettelijke regenten, niet alleen die in Rotterdam, probeerden opnieuw de burger naar hun hand te zetten. En wat gebeurt er? Een onvervaard ingrijpende militair, van het type waar ze zelf om hadden gevraagd, ontmaskert ze. Juist, Brinkman, vechtgeneraal van de eeuw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden