Generaal Patton herleeft

Als het bridgeseizoen tegen het einde loopt, zijn er altijd nog een aantal interessante toernooien. Zo werd afgelopen weekend in Amstelveen het internationale UMW viertallentoernooi gespeeld (voorheen het Schiphol toernooi). Op Hemelvaartsdag stond het Dombo-toernooi op de rol en ook het Arboned Team Cup (knock-out) werd van Hemelvaart tot morgen gespeeld.

Op tweede paasdag werd het GBC-Butlertoernooi gespeeld en nu staat er op tweede pinksterdag ook een toernooi op de agenda. Het is het Pinkster Patton toernooi, dat bridgemecanas Hans Melchers op zijn bridgeboerderij in Vorden organiseert.

Patton (hoewel iedereen het op zijn Engels uitspreekt, is het eigenlijk genoemd naar de Franse generaal Patton) is een toernooivorm van het uitstervende soort. Eigenlijk is dat jammer, want het is best leuk. Het is namelijk een combinatie van viertallen en paren. Je speelt als viertal een korte wedstrijd (meestal vier spellen) tegen een ander viertal. Elk spel kun je met 2-0 winnen of verliezen als het verschil met de neventafel groter dan 10 punten is; is het verschil 0 of 10 (bijvoorbeeld 3SA +1 tegen 4 contract) dan speel je 1-1 op dat spel. Zo zijn er op vier spelen acht punten te verdelen. Daarbovenop is nog een viertallenbonus te verdienen van vier (soms ook zes) punten. Stel bijvoorbeeld dat je een 6 hebt uitgeboden die aan de andere kant gemist is, dan scoor je op dit spel 2-0, geen erg grote beloning voor een dergelijk avontuur. Door de totalen van beide viertallen op te tellen en volgens een bepaalde formule te versleutelen, krijg je de kans om de viertallen bonus met 4-0 of 3-1 te winnen. De maximale overwinning per wedstrijd is dus 12-0. Het klinkt ingewikkelder dan het in de praktijk is en levert over het algemeen een terechte eindwinnaar op. In de VS kennen ze overigens deze variant niet, daar spelen ze wel board-a-match (elk spel 2-0, 1-1 of 0-2), dat in Europa weer volledig onbekend is.

Nu we het toch over het buitenland hebben, en u wilt niet te lang en te ver weg, dan is het elk jaar sterk bezette Carta Mundi toernooi in Oostende (België) een aanbeveling. Dit jaar staat het op 13 (viertallen en mixed), 14 en 15 (open paren) juni de kalender. Voor Nederlandse broodkaarters een waar eldorado, omdat er altijd een hoge prijzenpot beschikbaar is.

Verder kijken we natuurlijk uit naar het Open EK, dat van 14 tot en met 28 juni in het Franse Menton gespeeld wordt. Ondanks de intensieve voorbereiding van de spelers, zijn er geen signalen dat we spectaculaire uitslagen van Nederlanders mogen verwachten. Zelfs bij de vrouwen kon het wel eens een minder toernooi worden, vanwege allerlei gezondheidsperikelen. Maar wie weet, krijgen teammanagers Ed Franken (vrouwen) en Toine van Hoof (mannen) het voor elkaar om hun paren boven zich uit te laten stijgen.

Mijn hoop is met name gevestigd op Muller-De Wijs. Het is een nieuw, maar ijzersterk partnership. Beide spelers behoren al een tijd tot de Nederlandse top, vooral Muller heeft een enorme reputatie. Zelfs als het water hem aan de lippen staat weet hij zich nog te redden (zie diagram 1).

Het is een spel uit de finale van de afgelopen MK-viertallencompetitie.

West Noord Oost Zuid

De Wijs Luit- Muller Van

wieler Valen

2 1) pas

2 pas 2SA pas

3 pas 3 pas

6SA pas pas pas

1) Multi coloured

Muller verkocht zijn hand via een Multi 2 voor een sterke SA-opening. Niet ieders keus met een singleton klaveren, maar ook topspelers moeten wel eens wat. Na 3 knalde De Wijs naar 6SA, zonder zich verder te druk te maken over een fit in een lage kleur. Gelukkig maar dat ze de ruitenfit niet ontdekten, want die zitten 5-0 tegen! Tegen 6SA kwam zuid uit met schoppen. Was Muller begonnen met A dan had hij al zicht gehad op het zitsel. Via een snit op H had hij dan twee entrees naar de dummy gehad om op B10 van noord te snijden. Echter, om nog niets te verraden van zijn hand begon hij met vier rondjes schoppen. Op A bleek het zitsel, maar Muller had nu nog maar één entree. Hij speelde klaveren naar de vrouw en A waarop noord met zijn rode kleuren in onoverkomelijk problemen zat. Noord moest zijn ruiten in tact houden, dus brak hij op A zijn harten af tot B10x. Muller gooide op A 9 weg in zijn hand en speelde AH en een kleine harten voor noord, waarna Muller met HV en 8 de laatste drie slagen haalde.

Even hiervoor had Muller al een andere superscherpe 6SA binnengesleept (zie diagram 2).

West Noord Oost Zuid

De Wijs Luit- Muller Van

wieler Valen

- - - pas

1 pas 2 pas

2 pas 2 pas

3SA pas 4SA pas

5 pas 5SA pas

6 pas 6SA pas

pas pas

4SA was kwantitatief (inviterend voor klein slem), 5 een fitje, 5SA een voorstel, 6 een voorstel en 6SA het voorstel dat uiteindelijk geaccepteerd werd. Het bieden verdient misschien geen schoonheidsprijs, maar het spel van Muller was nauwkeurig, al deed hij er dik een halfuur over. Schoppenstart was voor de leider en V na, via de heer voor de aas van de dummy. Hierna gaf Muller V af en uiteindelijk moest een snit op 10 de twaalfde slag brengen. Hoewel een kleine ruiten uitkomst er het gevaarlijkste uitziet, denk ik dat zelfs dan Muller 6SA wel gehaald zou hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden