Generaal Libië krijgt bijval in strijd

Khalifa Haftar, de Libische ex-generaal. Beeld epa
Khalifa Haftar, de Libische ex-generaal.Beeld epa

Khalifa Haftar, de Libische ex-generaal die de strijd heeft aangebonden met milities in het noordoosten van Libië, krijgt steeds meer bijval. In Tripoli werd vandaag bekendgemaakt dat hoge officieren van zowel het leger als de politie de generaal steunen.

Haftar komt uit Benghazi in het noordoosten, waar hij nu een offensief tegen jihadisten leidt. De voorlopige regering in Tripoli vreest dat hij een burgeroorlog ontketent of de macht grijpt. Nuri Abusahmain, voorzitter van het Algemeen Nationaal Congres (GNC), het voorlopige parlement, heeft milities in het noordoosten opgeroepen de streek tegen Haftar te verdedigen, meldde de nieuwszender al-Arabiya woensdag.

Haftar noemt zijn eigen militie het nationale leger. De herkomst van zijn strijdmacht is raadselachtig. Haftar was een van de jonge officieren die samen met Muammar Kaddafi (1942-2011) in 1969 de macht grepen. Haftar en Kaddafi konden het goed vinden tot Haftar als bevelheber van Libische troepen Tsjaad werd ingestuurd en daar in 1987 gevangen werd genomen. Hij werd rebellenchef en tegenstander van Kaddafi en later een onbekende balling in de VS.

Bij de opstand in 2011 dook Haftar weer op als rebellencommandant en wilde een leidersrol. Maar na de val van Kaddafi verdween hij waarschijnlijk zeer tegen zijn zin naar de achtergrond. Hij keert nu terug als bestrijder van de jihadisten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden