Genen van de o zo nuttige eucalyptusboom ontrafeld

Hij groeit lekker snel en is zeer veelzijdig. Je kunt er tuinmeubelen of papier van maken, of het hout gebruiken als biobrandstof. De bladeren leveren de bekende aromatische olie. En om de lofzang compleet te maken: de Eucalyptus Grandis past zich gemakkelijk aan allerlei omstandigheden aan, waardoor deze Australiër inmiddels in meer dan honderd landen, verspreid over zes continenten, is aangeplant. Voor de houtteelt is het wereldwijd een van de populairste bomen.

Het complete genenbestand van deze wonderboom is nu ontrafeld, schrijft een groot internationaal onderzoeksteam in wetenschapsblad Nature. Omdat ze de meer dan 36.000 genen van de Eucalyptus Grandis hebben 'gelabeld' met functies, kunnen boomkwekers verder met de boom aan de slag. Zo kunnen ze bomen gaan kweken met meer lignine. Dat is een stof in de celwand die het hout sterker maakt. Hoe meer lignine, hoe beter geschikt het hout is voor meubels. Bomen met minder lignine hebben hun eigen voordelen: die zijn gemakkelijker te verwerken tot papier, met minder gebruik van energie en chemicaliën.

Een van de belangrijkste ontdekkingen in het eucalyptusgenoom is een aantal genen dat invloed heeft op de bloei van de boom. Doorgaans nemen jonge bomen zo'n tien jaar de tijd voor ze gaan bloeien, waardoor het proces van kweken, selecteren en verder kweken veel vertraging oploopt. Door ervoor te zorgen dat de bomen al op jonge leeftijd gaan bloesemen, valt dat kweekproces volgens de onderzoekers flink te versnellen.

Eucalyptus Grandis is een van de 500 eucalyptussoorten. De bomen zijn kaarsrecht en vijftig tot soms wel tachtig meter hoog.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden