Genemuiden snakt naar rust en herkenbaarheid

GENEMUIDEN - Waar zou Genemuiden zich ten opzichte van IJsselmeervogels bevinden als de club meer stabiliteit in de technische staf had gekend? Die vraag dringt zich op met Henk Nieuwenhuis als zevende technische baas sinds het begin van de vorige voetbaljaargang en met een ploeg die allang geen herkenbaar Genemuiden-voetbal meer speelt.

PETER WILSCHUT

De trainersduiventil van de laatste jaren heeft de ploeg op de huidige derde plaats gebracht. Maar voor de tweede competitiehelft is er uitzicht op niets: geen spanning naar de top, geen gevaar voor degradatie. Met het resultaat zaterdag in de snijdende wind tegen de laaggeklasseerde buurman DOS Kampen (1-1) mocht Genemuiden de handen dichtknijpen. De nummer drie kwam in het eerste bedrijf niet voor, worstelde zich na de pauze onder de druk uit maar liep wel een achterstand op (0-1, Lorist). De gelijkmaker van Pascal Cohen (1-1) een klein kwartier voor tijd was nauwelijks verdiend.

Genemuiden heeft de voorbije jaren geen gelukkige hand gehad in het samenstellen van de technische staf. In het voorjaar van 1996 was overeenstemming bereikt over contractverlenging met coach Gerard Marsman. Toen de trainerscarroussel bijna stilstond, bleek de net als coach betaald voetbal gediplomeerde Marsman echter te zijn uitgestapt bij de profs van Heracles. Gebruik makend van een clausule in zijn contract. Genemuiden plukte in een laat stadium Fred Prins van “een markt die weinig keus meer bood” (voorzitter Bep Visscher). De al eerder met spanningen tobbende Prins moest tot twee keer toe afhaken. Zijn tijdelijke vervangers (eerst Kin/Lensen, later Van Dalfsen) hakten de eerste seizoenhelft voor Genemuiden qua leiding in vier brokken.

Na de winter nam Jan van Eijck het roer over. Met hem had de Overijsselse club willen doorgaan, ware het niet dat zonderling Van Eijck financiële eisen stelde die Genemuiden te gortig waren. Henk Hofstee moest dit seizoen de rust terugbrengen, maar de behoorlijk presterende coach vernam eind november al dat zijn verblijf na dit seizoen zou aflopen. Na 1-2 winst op Be Quick '28 viel Hofstee voortijdig omdat de spelersgroep geen vertrouwen meer had.

Assistent Henk Nieuwenhuis nam de handschoen begin december op in de wetenschap dat de zes voorgaande technische constructies goed waren voor 38 competitieduels. De gedreven Nieuwenhuis - volgend jaar werkzaam bij het Zwolse HTC - is inmiddels al drie duels ongeslagen als hoofdcoach.

Het duel met 'zijn cluppie' DOSK, waar hij na afloop van vorig seizoen plotseling met een motie van wantrouwen moest vertrekken, had voor Nieuwenhuis uiteraard een pikant tintje: “Natuurlijk ben ik afgeknapt op een aantal mensen bij DOSK, maar dat boek is dicht. Ik kan ieder recht in de ogen zien en laat me de daar de lol in het veteranenploeg met Spielhagen, Albers en Van de Weerd niet ontnemen. Bovendien zal ik er mijn mooie dagen als speler niet vergeten.”

Zaterdag was hij verantwoordelijk voor het bestrijden van de selectie waarmee hij had gedacht zelf in deze competitie te zitten. Die strijd viel Genemuiden zwaar. Door het ontbreken van ervaren basiskrachten als Lindeboom, Duim, Van Dijk en Kattenberg deed Nieuwenhuis een beroep op zes spelers - van de in totaal ingezette veertien - jonger dan 22 jaar. Nieuwenhuis' opvolger Chris Jansen, die Genemuiden eerder vijf jaar trainde en in 1989 naar de titel leidde, krijgt een talentrijke selectie aangereikt maar zal de herkenbaarheid terug moeten brengen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden