Geneco hoopt op oplossing conflict

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - De groep componisten die zich in december uit het Genootschap van Nederlandse Componisten (Geneco) heeft teruggetrokken, heeft afgelopen weekeinde de eerste stap gezet om een nieuwe, eigen beroepsvereniging op te richten. Voorlopig treden zij naar buiten onder de naam Componisten '96.

De controverse ontstond nadat de Werkgroep Fonds voor de Scheppende Toonkunst in het najaar van 1995 kwam met inhoudelijke voorstellen over wijzigingen in de subsidieverstrekkingen aan componisten en in de samenstelling van het bestuur van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst. Dit naar aanleiding van onvrede onder een aantal Geneco-leden over de verdeling van subsidies door het fonds. Het geld zou te gemakkelijk worden verstrekt in de vorm van stipendia voor een aantal componisten, waardoor er minder subsidie zou overblijven voor ad-hocprojecten.

Niet bekend

Kropman: “Over het rapport van de werkgroep heeft het Geneco-bestuur een standpunt ingenomen, maar de ledenvergadering nooit. Wij hebben ons daarom in het Geneco-conflict steeds afzijdig gehouden.”

Voorzitter Wim de Ruiter van het Geneco heeft een andere voorstelling van zaken. “Er kwam een rapport. Daar heeft ons bestuur kanttekeningen bij geplaatst. Vervolgens hebben we het fonds om commentaar gevraagd, maar dat wilde nog niet reageren, want het rapport was nog niet officieel. We hebben nadien nog twee keer geprobeerd te praten, maar het fonds wilde geen inhoudelijke discussie, al zeiden ze wel dat het rapport allerbelabberdst was.”

Dat de algemene ledenvergadering zijn mening niet zou hebben gegeven, bestrijdt De Ruiter: “Er is wèl een standpunt over het rapport, van de ledenvergadering van 9 december.” Alleen gingen al aangebrachte wijzigingen in het rapport een aantal leden niet ver genoeg en die stapten daarop uit het Geneco.

De kritiek van Kropman over de ontbrekende evaluatie klopt, aldus De Ruiter. “Maar een belangrijke reden om níet te wachten op onderzoeksbureau Driessen was dat de beleidsplannen voor het Kunstenplan 1997-2000 op 1 januari bij OCW moesten zijn. Maar het fonds heeft effectief afgehouden dat de ideeën van Geneco deel uit zouden maken van diens beleidsplan.”

Volgens De Ruiter - die zelf ook in de werkgroep zat - is het beeld ontstaan dat de werkgroep “goedbedeelde componisten beentje wil lichten en dat de werkgroep meent dat het fonds altijd slecht zou functioneren. Maar dat hebben wij nooit zo gesteld. Het is jammer èn onnodig dat deze groep eruit is gestapt.”

Die mening wordt gedeeld door directeur Jack Verduyn Lunel van de Federatie van Kunstenaarsverenigingen, waar het Geneco bij aangesloten is. “We blijven hopen dat ze er zelf uitkomen, want we hebben liever één sterke organisatie, maar als het nodig is zullen wij bemiddelen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden