Gêne bij De Boer na schrale zege

NEC laat in eerste helft na argeloosheidheid Ajax-defensie af te straffen

Steeds dwazer en onwaardiger wordt de titelstrijd van Nederland, waarin Ajax gisteren ongestraft een ontstellend gebrek aan professioneel bewustzijn aan de dag mocht leggen. Uiteindelijk bleek het gaatje met de koppositie zelfs verkleind aan het einde van een curieuze middag, waarop de voorlopig derde titelkandidaat in rang aanvankelijk had staan te tollen op zijn benen.

Met een zucht van verlichting en, bijzonder gepast, zonder een zweem van triomfalisme betoogde Ajax-trainer Frank de Boer dat er door de 1-2 zege bij NEC in zijn ogen feitelijk weinig was veranderd. Volgens de rekensom die hij een week eerder al opstelde, blijft Ajax aangewezen op een fout van de nieuwe koploper PSV. Zelf moet zijn ploeg de nu resterende drie wedstrijden alle winnen, becijferde De Boer - en je hoorde hem brommen dat dat op zich al een heidens karwei zal zijn.

De perfectionist De Boer, die zichzelf vroeger bij wijze van spreken op de training nog geen foutje toestond, maakte in Nijmegen de balans op met een nauwelijks verholen gevoel van gêne. Luttele weken geleden nog maar, na een nederlaag bij ADO Den Haag, had hij zich perplex getoond over destijds vooral de lankmoedige wijze van verdedigen. Hij kon er met zijn verstand niet bij, zei hij toen bijna letterlijk.

Gisteren had Ajax, argeloos als zo vaak waar vanwege de titelkansen toch strijdvaardigheid had mogen worden verwacht, zich in het eerste gedeelte laten overrompelen door het genadige NEC. Niet voor het eerst in zijn nog jonge bestaan als Ajax-coach voelde De Boer zich machteloos, en niet bij machte een verklaring aan te dragen. In bredere zin werd slechts de staat van het clubvoetbal weer eens in scherpe contouren uitgebeeld, getuige ook de klacht elders van PSV-trainer Rutten dat hij in het uitduel met Heracles (0-2) lang geen titelaspiraties bij zijn spelers had kunnen bespeuren.

Verbijsterend waren de eerste twintig minuten van NEC - Ajax geweest. In de openingsfase al had Schöne kunnen inschieten, nadat Ajax-aanvoerder Vertonghen - nog altijd geen vasthoudende verdediger - halfslachtig had ingegrepen (1-0). Tweemaal werd spits Vleminckx daarna weerstaan door doelman Vermeer, die na deze fabuleuze reddingen een voorzet van George nog ternauwernood tegen de paal sloeg, waarna zijn verdediger Alderweireld de bal na een schot van Goossens van de doellijn kopte.

NEC deed Ajax duizelen met frisse patronen, maar het beloonde zichzelf al te karig. Door een zichtbare en logische afname van de krachten viel een wending al te voorzien, al kon Ajax' aanvalsleider zijn trainer en medespelers daarop bepaald geen hoop bieden. El Hamdaoui, die het al heeft verbruid bij de eigen fans, joeg gisteren ook het volk van Nijmegen tegen zich in het harnas - en in sportief opzicht was zijn inbreng van veelal parmantige pasjes in een laag handelingstempo te verwaarlozen.

De Boer verving El Hamdaoui uiteindelijk pas in het laatste kwartier. Hij is even de trainer die zo goed en zo kwaad als dat gaat de lieve dan wel gewapende vrede bewaart, en verdringt hoe hij er diep van binnen over denkt. Niet El Hamdaoui, voor wie een vertrek uit Amsterdam onvermijdelijk lijkt, maar Sulejmani wees De Boer en Ajax gisteren de weg naar de ontsnapping - en dat was in zijn geval niet voor het eerst.

De Serviër prikte de bal op slag van rust langs doelman Cillessen, voor één keer subtiel bediend door het verder nu ook vale talent Eriksen (1-1). Met stemverheffing kon De Boer de linies halverwege beter op elkaar afstemmen, en na rust nam Ajax dan toch het heft in handen. Het was desondanks tekenend voor de aanhoudende offensieve schraalte dat verdediger Alderweireld uiteindelijk de bevrijdende treffer maakte, met een kopbal nadat de kleine Cillessen een hoekschop van Sulejmani weinig krachtdadig had verwerkt (1-2).

NEC kon de vuist niet nog eens ballen - ook topscorer Vleminckx niet, de bonkige Belg die bij de gratie van arbiter Nijhuis nog van de partij was, na een elleboogstoot tegen De Jong. Meer pijn kon hij Ajax niet doen, zodat Frank de Boer zijn wondere weg kan vervolgen - als de trainer van een club die alle opwinding van een interne revolutie én alle opzichtige tekortkomingen ten spijt zowaar nog kampioen van Nederland zou kunnen worden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden