Gênante opname van gesprek met journalist verraadt spanning in politieke top Venezuela

De favoriete tv-journalist van wijlen Hugo Chávez is van de buis verdwenen nadat van hem een pijnlijk gesprek was opgenomen en door de oppositie openbaar gemaakt.

In het gesprek vertelt Mario Silva, presentator van het programma 'La Hojilla' (het scheermes), over de spanningen in de regeringspartij tussen aanhangers van de door Chávez aangewezen en daarna gekozen opvolger, Nicolas Maduro, en de voorzitter van het parlement, Diosdado Cabello.

Silva suggereert dat Maduro de laatste maar het beste 'tegen de muur kan zetten'. Hij klaagt ook over corruptie binnen de regering, en spreekt er zijn misnoegen over uit dat Maduro zich politiek laat adviseren door zijn vrouw.

Silva voerde het gesprek met Aramis Palacios, een agent van de Cubaanse geheime dienst. Vermoedelijk diende het om de regering van Cuba op de hoogte te houden van wat er in Venezuela allemaal speelt.

Silva is behalve presentator ook een prominent lid van de regerende Verenigde Socialistische Partij van Venezuela. Hugo Chávez noemde La Hojilla het beste programma dat de Venezolaanse televisie te bieden had. Aangenomen wordt dat Silva de vele afgeluisterde telefoongesprekken waarmee hij politici van de oppositie in verlegenheid bracht, rechtstreeks van de Venezolaanse geheime dienst kreeg.

De opname van hemzelf kwam in ieder geval van een geheime dienst, zei hij maandag, en wel van de Mossad. Die had natuurlijk uit zijn vele uren presentatie op tv alle woorden kunnen snijden die ze nodig hadden. "Een heel goede montage", schreef hij op Twitter. "Het zionisme doet flink zijn best."

Maar het lijkt erop dat hij bij de machtigen in de partij in ongenade is gevallen, want dinsdag nam Silva opeens afscheid van zijn kijkers. Hij zal zich in een ziekenhuis op Cuba onder behandeling stellen voor 'vaatproblemen'. Maar van excuses wil hij niet weten: "Als er over mij geoordeeld moet worden, dan sta ik ter beschikking. Chávez heeft me geleerd, geen lafaard te zijn."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden