Genadeloze parodie op 't babbelgenre

Sommige programma's zijn zo ingewikkeld dat je gewoon even naar Hilversum moet bellen. 'Help, ik ben leraar' bijvoorbeeld. Peter Hoefnagels komt in beeld en zegt: "De titel van mijn boekje is: Help ik ben leraar." Oké, denk je, een boek, so far so good. Maar dan staat op de aftiteling plotseling dat Hoefnagels acteur is: Marco van Es. Is er verdorie nou wel of geen boek? Nou, nee dus. Ik heb met de NTR getelefoneerd en die heeft me uitgelegd dat het allemaal fake is.

Zowel Hoefnagels als de andere vmbo-leraren én de leerlingen spelen een rol, ofschoon alleen Van Es professioneel acteur is. De anderen zijn dat dus niet, maar doen alsof. En dat 'heel authentiek'. Zoiets ongeveer. Een mix van drama, documentaire en satire, noemt de educatieve omroep het. Ze hadden het de kijker toch iets helderder mogen uitleggen. Als het de bedoeling was om verwarring te stichten, dan is de NTR daar uitstekend in geslaagd. Jammer, want die deining vertroebelt het zicht op wat wel degelijk van belang is: de onconventionele lesmethode van Hoefnagels.

Hij sart, hij snauwt, hij geeft pakken slaag, hij bejubelt. De leerlingen zijn grosso modo hondsbrutaal en irritant, maar Hoefnagels weet ze allemaal voor zich te winnen. Zijn geheim ligt in de drie c's, onthulde hij zondag. Hij pakte zijn niet bestaande boekje er weer bij en toverde de 'contactdriehoek' tevoorschijn. "Het gaat in het onderwijs om confronteren, corrigeren en complimenteren", sprak hij overtuigend. Ik denk dat veel leraren iets kunnen opsteken van Hoefnagels, maar het was beter geweest om te kiezen voor óf drama óf documentaire. En een écht boek.

Ook 'Villa Morero' (SBS 6) speelt met de grenzen tussen 'echt' en 'onecht', maar daar is het onderscheid in elk geval duidelijker. Peter Paul Muller en Beppie Melissen zijn de acteurs en hun gasten zijn 'echt', voorzover je daar in het geval van Bridget Maasland tenminste van kunt spreken. In de gedaante van Martin Morero en tante Cor uit 'Gooische vrouwen' ontvangt het duo allerlei BN'ers in een villa, en daar ontstaat in plat-Amsterdams een geleuter van heb ik jou daar. Soms is het ordinair, soms flauw, maar vaak ook heel grappig.

'Villa Morero' steekt genadeloos de draak met allerlei babbelprogramma's die pretenderen informatief en dicht op de mens te zijn. Morero en z'n tante Cor laten alle schone schijn varen. Echte interviews? Niks daarvan. Voorbereiding? Helemaal niet. "Heeft Hans Klok een vriend?", vraagt Morero geschrokken en verbaasd, als z'n tante de illusionist na een uitgebreide logeerpartij uitzwaait met 'groeten aan je man'. En dat terwijl Morero de hele tijd bij Klok heeft gehengeld naar de borstomvang van diens zakenpartner Pamela Anderson. Of genoeglijk met hem heeft gekeuveld op de slaapbank, Klok 'dilemma's' voorleggend als: "Abacadabra, pilatus pas of hocus pocus?"

'Villa Morero' is naast 'Sterren springen op zaterdag' en 'Dokter Tinus' een van de programma's waarmee SBS6 z'n kwakkelende marktaandeel probeert op te schroeven. Met die twee laatste titels is dat aardig gelukt, maar 'Villa Morero' blijft steken op zo'n 400.000 kijkers. De show verdient er meer. Probeer het maar eens. Hoe langer je kijkt, hoe leuker je het vindt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden