'Gemummificeerd hoofd toch niet van Franse koning Henri IV'

Het gemummificeerde hoofd.Beeld ap

Drie jaar geleden beweerden Franse wetenschappers dat een eeuwenoud gemummificeerd hoofd behoorde tot de Franse koning Henri IV. Maar een nieuw onderzoek suggereert nu het tegendeel.

Henri IV was koning van Frankrijk van 1589 tot 1610. Hij was de eerste Franse monarch van het Huis Bourbon. Franse relikwieverzamelaars beweerden in 2010 in het bezit te zijn van het gemummificeerde hoofd van Henri IV. Franse en Spaanse onderzoekers bevestigden de identiteit.

Enkele historici hechtten echter weinig waarde aan dat onderzoek en klopten aan bij Jean-Jacques Cassiman, een Belgisch onderzoeker en professor in de menselijke genetica, verbonden aan de KU Leuven.

Cassiman en zijn onderzoekers vergeleken de dna-resten op het hoofd met nog drie in leven zijnde afstammelingen van de Bourbon-dynastie, op zoek naar genetische verwantschap.

'Geen verwantschap'
De conclusies van Cassimans onderzoek zijn duidelijk: er is geen dna-overeenkomst aan vaderszijde of aan moederszijde. Kortom, het gemummificeerde hoofd was niet van Henri IV, aldus Cassiman.

'Het onderzoek toont aan dat een nauwkeurige genetische identificatie van historische overblijfselen een dna-typering vereist van levende personen die langs vaders- of moederszijde verwant zijn met de vermoedelijke 'donor' van de overblijfselen', meldden de wetenschappers tijdens een persconferentie.

Napoleon
Het is niet de eerste keer dat Cassiman in Frankrijk genetisch onderzoek verricht naar dergelijke mythes. In 1998 toonde hij aan dat Karl Wilhelm Naundorff zeker geen nazaat van de Bourbons was en dus ook niet zoals beweerd Lodewijk XVII.

In 2004 bewees hij dat een hart, dat in Parijs bewaard wordt, wel degelijk van Lodewijk XVII is. In 2004 vroegen Franse historici hem om na te gaan of het stoffelijk overschot van Napoleon in Parijs dat van Napoleon is, maar de Franse overheid gaf hiervoor geen toestemming.

Jean-Jacques Cassiman (L) woensdag tijdens de persconferentie.Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden