Gemser botst met 'techno-Jannen'

Na zijn Spaarselect-collega Peter Müller heeft ook kernploegtrainer Henk Gemser pijlen vol gif afgevuurd op de commissie topsport van de KNSB. Binnen zijn ploeg is er een onwerkbare situatie ontstaan tussen hem en schaatser Carl Verheijen. De oorzaak is volgens Gemser de warrige, steeds wisselende besluitvorming van de commissie.

Johan Woldendorp

Tot ongenoegen van de man die komend weekeinde tijdens de WK afstanden in Nagano afscheid neemt van de KNSB, kreeg Verheijen in een wereldbekerwedstrijd in Calgary, eind januari, geen startbewijs voor de vijf kilometer. De commissie topsport had een uitgesproken voorkeur voor Martin Hersman (Sanex), die op dat moment zesde stond in het WB-klassement. Gemser oordeelde dat Verheijen op grond van zijn tweede plaats op de NK afstanden (achter Bob de Jong) een voorkeurspositie verdiende.

In alle beslotenheid maakte hij dat de drie leden van de commissie topsport ook op indringende wijze duidelijk. Hij onderstreepte zijn protest echter niet met tromgeroffel in de media; de truc die Müller wel toepaste nadat de commissie had besloten Tonny de Jong niet te selecteren voor de 1500 meter op de WK per afstand. Verheijen vindt dat Gemser zijn belangen onvoldoende heeft behartigd en zoekt voor het laatste toernooi van het seizoen zijn heil bij Gerard Kemkers. De vraag of de vertrouwensbreuk tussen sporter en trainer een andere, diepere oorzaak kent, achtte Gemser op een persconferentie niet relevant: ,,Ander onderwerp.''

Dat het tussen de kernploegcoach en de zoon van oud-schaatser (en tegenwoordig gewestelijk trainer) Eddy Verheijen niet botert, is in relatie tot het functioneren van de topsportcommissie niet relevant. Verheijen lijkt gedoemd als eeuwige belofte de schaatsgeschiedenis in te glijden. De stayer wacht al jaren op een doorbraak naar de top. Ook in de M-Wave zal hij op de tien kilometer ver in de schaduw van Gianni Romme en Bob de Jong opereren.

Veel meer snijdt de visie van Gemser hout dat de commissie topsport door zijn eenzijdige samenstelling weinig gezag uitstraalt en het daarom al op voorhand verbruidt bij coaches die niet hun zin krijgen. Deze onafhankelijke bestuurscommissie van de KNSB heeft als keuze-orgaan de plaats ingenomen van het sectiebestuur langebaan. Door de komst van de commerciële ploegen moest er een onafhankelijk lichaam komen dat schaatsers aanwijst voor EK, WK's en wereldbekerwedstrijden. Het bondsbestuur benoemde aan de vooravond van het nu bijna afgeronde seizoen Jan Augustinus, Jan Groot en Jan van der Hout in die functie. In de (schaats)volksmond worden zij de 'techno-Jannen' genoemd.

Gemser betwist niet hun specifieke kennis op schaatsgebied. ,,Maar het is deskundigheid op het niveau van rondetijden. Waartoe zij niet in staat zijn, is het op poten zetten van een bestuurlijke organisatie die een protocol van afhandelen heeft. Daarvoor heb je mensen nodig met een topsport-achtergrond en bestuurlijke ervaring.''

Augustinus is niet van plan op de aantijgingen van Gemser te reageren. ,,We hebben het niet verkeerd gedaan. Dat gold ook ten aanzien van Hersman. Die moest vormbehoud tonen. Het ging om de vijfde plaats op de 5000 meter in Calgary. Die werd betwist door twee mensen uit de ploeg van Gemser, Postma en Verheijen. Dat wist Henk ook.''

KNSB-voorzitter Wim Schenk wil evenmin ingaan op de inhoudelijke kritiek van Gemser. Hij vindt bovendien het moment, twee dagen voor de WK afstanden, slecht gekozen. De bondscoach kon moeilijk anders. Verheijen kon zich bij de WK sprint in Seoul nog zonder argwaan te wekken aan de zijde van zijn vriendin Andrea Nuyt scharen. In Nagano zou er moeilijk verstoppertje gespeeld kunnen worden.

De commissie topsport evalueert zichzelf op 8 maart. Daarna analyseren het bondsbestuur en de 'techno-Jannen' het schaatsseizoen. Schenk: ,,De commissie is een bestuurscommissie van de KNSB en in zijn werkwijze een nieuw fenomeen. Gezien de keuzes waar ze voor staat, zal ze zich altijd in een kwetsbare positie bevinden.'' Een eenzijdig samengesteld orgaan met leden die bij hun achterban amper krediet genieten, werpt zichzelf al heel snel voor de leeuwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden