Gemor over de jacht verstoort het feestje van Dijksma niet

Sharon Dijksma Beeld anp
Sharon DijksmaBeeld anp

Sharon Dijksma kan een klinkende overwinning bijschrijven op haar lijst met successen. De natuurwet van de PvdA-staatssecretaris (economische zaken) kreeg vanmiddag steun van bijna de voltallige Tweede Kamer. Alleen de SP en de Partij voor de Dieren stemden tegen. Het is, na de mestwet en de melkveewet, de volgende grote klus die Dijksma klaart.

Bart Zuidervaart

Zonder slag of stoot ging het dit keer niet. De afgelopen weken liepen de emoties over de natuurwet steeds hoger op. Reden: de nieuwe regels waar jagers zich aan moeten houden.
Een jaar geleden presenteerde Dijksma haar wet voor een betere natuurbescherming, waarmee ze wil afrekenen met het 'afbraakbeleid' van haar voorganger, CDA'er Henk Bleker. In het wetsvoorstel van Dijksma staat dat natuur nu 'een intrinsieke waarde' heeft. Het moet leiden tot mooiere natuurgebieden en betere biodiversiteit.

Opvallend in het plan van Dijksma waren de nieuwe regels voor jagers. Wie wil schieten op haas, konijn, eend, fazant, wilde eend of houtduif (de wildlijst), zou voorafgaand een voorstel ('afschotplan') moeten indienen bij de provincie. Pas na goedkeuring mag de jager het veld in.

Duurzame jacht
Dijksma zei destijds in deze krant dat ze 'een duurzame jacht' wilde creëren. Haar eigen PvdA sprak steun uit. Belangrijk, omdat de regeringspartij in het verkiezingsprogramma heeft staan dat 'er een einde moet komen aan de plezierjacht'. Oftewel: er zou helemaal niet meer geschoten mogen worden op de vijf genoemde diersoorten. Zo leek het voorstel van Dijksma te kunnen rekenen op de steun van beide coalitiepartijen.

Het afgelopen jaar is er een zware lobby van de jagersvereniging op gang gekomen, uit onvrede over dreigende bureaucratie en extra kosten die de nieuwe regels met zich mee zouden brengen. De VVD bleek hier gevoelig voor. "We moeten voorkomen dat een jager straks meer achter het bureau zit dan in het bos loopt", zei het liberale Kamerlid Rudmer Heerema onlangs. De VVD dreigde zelfs de wet van PvdA'er Dijksma te torpederen als de regels voor jagers niet versoepeld zouden worden.

De PvdA zag geen andere keuze dan samen met de VVD een compromis te bedenken: jagers hoeven geen plannen meer in te dienen voordat ze met geweer op pad willen. Daar tegenover staat dat natuurorganisaties voortaan mogen meepraten over de jacht. Het haalde de kou in de coalitie uit de lucht.

'Paard van Troje'
SP-Tweede Kamerlid Eric Smaling was gisteren, voorafgaand aan de stemming over de wet, duidelijk over dit jacht-compromis. "Het paard van Troje is binnengehaald." Smaling hekelt de opstelling van de PvdA: "Wat ooit plezierjacht heette, wordt nu 'duurzaam oogsten uit de natuur' genoemd. Met deze wet blijft de Veluwe de grootste schiettent van onze natuur."

Na deze woorden bleek bij de stemming dat alleen de Partij voor de Dieren op de lijn van de SP zit. Alle andere partijen steunen de wet. Ook GroenLinks. "De jacht is slechter geregeld dan gehoopt", zei Kamerlid Rik Grashoff. "Maar mijn partij beoordeelt de wet als geheel. En de jacht veroorzaakt een dikke schram." Maar wat overblijft is in de ogen van veel partijen nog altijd beter dan wat de vorige staatssecretaris Bleker in 2012 achterliet. Het gemor heeft het feestje van Dijksma niet verpest.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden