Gemor over de jacht verstoort het feestje van Dijksma niet

Sharon Dijksma kan een klinkende overwinning bijschrijven op haar palmares. De natuurwet van de PvdA-staatssecretaris van economische zaken kreeg gisteren steun van bijna de voltallige Tweede Kamer. Het is, na de mestwet en de melkveewet, weer een grote klus die Dijksma klaarde. Zonder slag of stoot ging het dit keer niet. De afgelopen maanden liepen de emoties over de natuurwet steeds hoger op. Reden: de nieuwe regels waar jagers zich aan moeten houden.

Een jaar geleden presenteerde Dijksma haar natuurwet, waarmee ze wilde afrekenen met het 'afbraakbeleid' van haar voorganger Henk Bleker (CDA). Wat vooral opviel waren de nieuwe jachtregels. Wie wil schieten op haas, konijn, eend, fazant, wilde eend of houtduif (de wildlijst), zou voorafgaand een 'afschotplan' moeten indienen bij de provincie. Het afgelopen jaar is er een zware lobby van de jagersvereniging op gang gekomen. De VVD bleek hiervoor zo gevoelig, dat de partij zelfs de wet van Dijksma dreigde te torpederen. De PvdA zag geen andere keuze dan samen met de VVD een compromis te bedenken: jagers hoeven geen plannen meer in te dienen voordat ze met geweer op pad willen. Daar tegenover staat dat natuurorganisaties voortaan mogen meepraten over de jachtregels.

SP-Tweede Kamerlid Eric Smaling was gisteren, voorafgaand aan de stemming over de wet, duidelijk over dit jacht-compromis: "Het paard van Troje is binnengehaald". Smaling hekelt de opstelling van de PvdA: "Wat ooit plezierjacht heette, wordt nu 'duurzaam oogsten uit de natuur' genoemd. Met deze wet blijft de Veluwe de grootste schiettent van onze natuur."

Na deze woorden bleek bij de stemming dat alleen de Partij voor de Dieren op de lijn van de SP zit. Alle andere partijen steunen de wet. Het gemor heeft het feestje van Dijksma niet verpest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden