Gemor in PvdA over kinderpardon

Tijdens een manifestatie in 2015 in Den Haag, georganiseerd door Defence for Children, werd gepleit voor een ruimere kinderpardonregeling. Beeld ANP
Tijdens een manifestatie in 2015 in Den Haag, georganiseerd door Defence for Children, werd gepleit voor een ruimere kinderpardonregeling.Beeld ANP

Tachtig procent van de PvdA-leden wil een ruimere regeling voor het kinderpardon, zo bleek op een partijbijeenkomst in Nieuwegein. Maar de partijleiding wil er niet aan.

Bart Zuidervaart

De PvdA-slingers en -ballonnen hangen al een paar jaar, maar de achterban weigert het feestje met de partijtop mee te vieren. Het kinderpardon, de regeling die gewortelde asielkinderen aan een verblijfsvergunning helpt, wil niet uitgroeien tot het succes waar de sociaal-democraten op hadden gehoopt - en gerekend.

Ontevreden PvdA'ers pleitten dit weekend opnieuw voor een ruimer kinderpardon waardoor meer jonge asielzoekers in Nederland zouden kunnen blijven. Op een partijbijeenkomst in Nieuwegein werd een voorstel hiertoe door 80 procent van de leden gesteund. PvdA-Tweede Kamerlid Attje Kuiken, woordvoerder asielzaken, was duidelijk in haar reactie: "Ik heb geen toverstokje". Dat ruimer pardon komt er niet.

Zo sleept de discussie over kinderen die net niet onder het kinderpardon vallen, zich voort. En het einde van de onvrede binnen de PvdA is niet in zicht zolang coalitiegenoot VVD mordicus tegen verruiming van de asielregeling is.

Nooit verzilverd
Het kinderpardon is het resultaat van de opmerkelijke wijze waarop VVD en PvdA tot hun regeerakkoord kwamen: de partijen besloten elkaar dingen te gunnen. De liberalen wilden dat illegaliteit strafbaar zou worden, in ruil kwam er een door de sociaal-democraten zo gewenste pardonregeling voor asielkinderen die hier al jaren verblijven.

De PvdA heeft dit resultaat nooit echt kunnen verzilveren. De strafbaarstelling van illegaliteit werd door de leden simpelweg niet geaccepteerd. Partijleider Diederik Samsom zag na aanhoudend gemor geen andere uitweg dan de VVD te vragen deze maatregel te schrappen. De liberalen gingen akkoord, maar eisten een half miljard lastenverlichting voor hogere inkomens.

Het kinderpardon zorgde aanvankelijk voor blijdschap binnen de PvdA. De tijdelijke regeling bezorgde 1500 gewortelde asielkinderen met gezinsleden een verblijfsvergunning. Er is nu ook een permanente regeling voor nieuwe 'gevallen'. Kinderen die hier minimaal vijf jaar wonen, al die tijd in het zicht van het Rijk zijn gebleven en hebben meegewerkt aan pogingen tot uitzetting, maken kans op een status.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken is woordvoerder asielzaken voor haar partij. Beeld anp
PvdA-Kamerlid Attje Kuiken is woordvoerder asielzaken voor haar partij.Beeld anp

1120 afwijzingen
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, vreemdelingenzaken) maakte onlangs bekend dat honderd kinderen en gezinsleden vanwege die permanente regeling een vergunning hebben gekregen. Daar tegenover staan 1120 afwijzingen. De PvdA schrok van de cijfers. Het overheersende gevoel: het kinderpardon is veel te streng.

Het voorstel tot verruiming van de regeling dat dit weekend op de partijbijeenkomst werd omarmd, is afkomstig van Esther van Dijken uit Winsum. Ze wil 'een oplossing voor alle gewortelde kinderen'. Ook als het gezin niet altijd heeft meegewerkt aan uitzetting. En ook als de familie om economische redenen naar Nederland is gekomen. Van Dijken: "Alle kwetsbare kinderen verdienen onze bescherming."

Partijtop wil niet
Attje Kuiken vertelde de leden in Nieuwegein dat zij opheldering van Dijkhoff wil over het hoge aantal afwijzingen. Maar de partijtop zal de oproep tot soepelere spelregels naast zich neerleggen. Kuiken vreest voor misbruik van het kinderpardon: "Kijk naar de vele Albanezen die nu naar Nederland komen. Drie zwangerschappen en twee beroepsprocedures verder en een gezin mag blijven." Dat kan, aldus Kuiken, nooit de bedoeling zijn.

Het PvdA-Kamerlid benadrukte wat haar partij wél op asielgebied heeft bereikt de afgelopen jaren: honderden vergunningen door het kinderpardon. Geen asielkind meer in de cel. En de PvdA werkt met GroenLinks aan een wet die regelt dat de rechten van kinderen belangrijker worden in asielprocedures.

De onvrede in de zaal bleef. Esther van Dijken: "Gisteren, vandaag en morgen worden er kinderen uitgezet. Die wet lost dat probleem niet op. We slikken dat de VVD de baas is in de coalitie. Geef dat gewoon toe." Kuiken weigerde haar gelijk te geven, maar realiseert zich dat ze niet bij de coalitiegenoot hoeft aan te kloppen voor oprekking van de regels.

Klaas Dijkhoff, staatssecretaris veiligheid en justitie. Beeld ANP
Klaas Dijkhoff, staatssecretaris veiligheid en justitie.Beeld ANP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden