Gemor in PvdA over kandidatenlijst senaat

Ruud Koole en Guusje ter Horst boos over lage, wellicht onverkiesbare, plaats op lijst

De samenstelling van de advies-kandidatenlijst van de PvdA voor de Eerste Kamer is niet zonder slag of stoot gegaan. Oud-partijvoorzitter Ruud Koole en oud-minister Guusje ter Horst zijn boos; het partijbestuur wilde hen naar hun idee op te lage plaatsen zetten, respectievelijk 12 en 10. Volgens de huidige peilingen zijn dat onverkiesbare plaatsen.

Ter Horst heeft zich teruggetrokken als kandidaat. Koole geeft het nog niet op. Hij heeft zich op de allerlaatste plaats laten zetten op de alfabetische lijst. Het partijcongres kan besluiten hem alsnog een verkiesbare plaats toe te bedelen.

De PvdA-lijst is gisteren gepubliceerd. In een brief aan het hoofdbestuur protesteert Koole tegen zijn lage plaats. Hij vermoedt dat politieke motieven een rol hebben gespeeld, namelijk zijn kritische beschouwingen over de koers van de partij na de verkiezingsnederlagen bij de gemeenteraads- en Europese verkiezingen. Het partijbestuur beschouwt Koole als een regionale kandidaat uit Zuid-Holland, terwijl Koole zichzelf als oud-partijvoorzitter ziet als een nationale kandidaat.

Bij de lage plaats voor Ter Horst zou een rol kunnen spelen dat zij zich vorig jaar bij de verkiezing van een nieuwe Eerste Kamervoorzitter opwierp als kandidaat naast haar fractiegenoot Marijke Linthorst Geen van beiden wilde voor de ander wijken tot ongenoegen van fractieleider Marleen Barth. Uiteindelijk koos de senaat Ankie Broekers-Knol (VVD) tot voorzitter.

Opvallende nieuwkomer op de PvdA-lijst is Ruud Vreeman, op nummer 2 na Marleen Barth. Hij is waarnemend burgemeester van Groningen, oud-PvdA-voorzitter, oud-Tweede Kamerlid en oud-burgemeester van Zaanstad en Tilburg. Opvallende naam is ook oud-staatssecretaris Co Verdaas (17). De partij heeft nu 14 zetels in de Senaat.

Ook het CDA maakte de ontwerp-kandidatenlijst gisteren bekend. Elco Brinkman is opnieuw lijsttrekker. Opvallende nieuwkomers daar: de Bossche burgemeester Ton Rombouts (5) en Niek-Jan van Kesteren (6), directeur van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Het CDA kiest voor veel ervaring met de oud-staatssecretarissen Ben Knapen (8) en Joop Atsma (11) en oud-CDA-partijvoorzitter Marnix van Rij (10). De partij CDA beschikt nu over elf zetels.

Uiteindelijk stellen de congressen van beide partijen de kandidatenlijsten vast. De leden van de Eerste Kamer worden op 26 mei gekozen door de Provinciale Statenleden, die zelf op 18 maart worden gekozen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden