Gemor bij VVD: Wij hadden toch heel andere plannen?

De achterban van de VVD roert zich. Zo heftig als vorig jaar, toen de inkomensafhankelijke zorgpremie tot tumult leidde, is het (nog) niet. Toch zal de partijtop het moeilijk kunnen negeren: het sociaal akkoord ligt onder vuur.

Mieke Geeraedts, fractievoorzitter van de VVD-Statenfractie in Noord-Brabant, vindt het 'ontzettend slecht' dat het regeerakkoord nu al voor de derde keer wordt aangepast. "Het is allemaal niet goed doordacht. Wezenlijke problemen worden vooruitgeschoven, nullijnen afgeschaft, maar wat gaat dat allemaal kosten? Ik begrijp dat de oppositie een doorrekening wil, geheel terecht."

Geeraedts vreest dat haar partij erop afgerekend gaat worden, zegt ze denkend aan de gemeenteraadsverkiezingen die volgend jaar worden gehouden. "De VVD had toch hele andere plannen dan die nu zijn gepresenteerd?

"Wij willen een kortere WW en een soepeler ontslagrecht. Ze zullen met dit akkoord wel gedacht hebben: dan hebben we tenminste iets. Maar ik vraag me af wanneer de vierde aanpassing komt."

De Rotterdamse VVD-fractievoorzitter Maarten van de Donk zegt 'niet bepaald warm' te worden van het akkoord. "Er is een dijkbreuk in de polder en die gaan we met oude instrumenten te lijf. Wat nu gebeurt, is bepaald niet goed voor het land."

Zijn collega in Friesland, VVD-fractievoorzitter Klaas Kielstra, vindt het wel goed dat er een akkoord is. "Dat geeft rust en stabiliteit en dat juich ik toe. Maar er staan wel een paar punten in die nogal links van het midden zijn. Daar moet ik even aan wennen." Kielstra vindt het een geruststellend idee dat er dit najaar weer zaken kunnen worden gewijzigd als dat nodig is.

Ook onder VVD-bewindslieden viel gisteren weinig enthousiasme te bespeuren. De eerste kritische noot kwam van minister Edith Schippers (volksgezondheid). Zij vroeg zich hardop af of het vooruitschuiven van miljardenbezuinigingen wel verstandig is. "Het is toch pijn die in de toekomst plaats heeft".

Later die dag, nadat premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher het akkoord hadden verdedigd in de ministerraad, prees Schippers het 'draagvlak' dat nu is ontstaan. "Dat was nodig", zei ze. "Maar blij ben ik niet, dat is niet het goede woord."

Kenmerkend was de reactie die VVD-staatssecretaris Frans Weekers (financiën) gisteren op het akkoord gaf. "Het gaat er niet om waar ik nu het minst blij mee ben. Het gaat er om dat er een akkoord is. Dat is geven en nemen. Ik sta hier niet als VVD-politicus maar als dienaar van de kroon. Het is positief dat er dingen ook doorgaan, ook al duurt het wat langer." Schippers: "In een tijd dat het sowieso moeilijk regeren is, moet je je knopen tellen."

De VVD-jongerenorganisatie JOVD verklaarde donderdagavond al dat het sociaal akkoord 'alle verwachtingen in negatieve zin overtreft'. De ergernis richt zich vooral op het met rust laten van de arbeidsmarkt. "Wat ons betreft, veegt de VVD-fractie in de Tweede Kamer deze plannen direct van tafel", zegt JOVD-voorzitter Jarico Vos.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden