Gemopper, maar ook luid applaus voor Samsom tijdens ledenraad

PvdA-leider Diederik Samsom tijdens een politieke ledenraad in Utrechtse Jaarbeurs.Beeld anp

De PvdA-ledenraad mopperde vandaag op een bijeenkomst in Utrecht over de handelwijze van partijleider Diederik Samsom, maar is wel heel blij dat de partij niet meedoet aan het begrotingsakkoord. Een ruimschootse meerderheid van de aanwezigen is het eens met het besluit om het pakket niet te steunen.

Leden klaagden dat de PvdA afgelopen week niet uitgenodigd was voor het overleg over de begroting van 2013 tussen VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Dat is een misverstand, stelde Samsom. De partij was wel uitgenodigd, maar mocht alleen bij het kruisje tekenen.

'Ik heb geen behoefte om de belangen van de partij zo te verkwanselen', aldus Samsom. Hij noemde het 'balen' om tegenover een blok van 77 zetels te staan. Hij haalde ook uit naar de drie oppositiepartijen die volgens hem hebben ingestemd met een akkoord 'dat rechts afslaat'.

Alsof de campagne al is begonnen, haalde hij uit naar de partijen die wel hebben ingestemd. ,,D66 heeft onderwijs altijd zo hoog staan, maar gaat nu akkoord met bezuinigingen op onderwijs!'', zei Samsom, die hoopt dat de PvdA zo groot wordt bij de verkiezingen van 12 september dat anderen niet meer om de partij heen kunnen. ,,Dan krijgt Nederland de kans om deze maatregelen terug te draaien!''

Samsom kreeg de handen op elkaar voor een toekomstprogramma. Zo wil hij een nieuwe belastingschijf voor jaarinkomens boven de 150.000 euro. ,,Dat levert 300 miljoen euro op. Dat is precies het bedrag waar 55.000 leraren actie voor voerden!''

De PvdA-voorzitter Hans Spekman riep op tot ,,de grootste campagne die de PvdA ooit heeft gehad''. De leden reageerden erg enthousiast op de felle toespraken van Spekman en Samsom, die ook meldde dat hij zich kandidaat stelt als lijsttrekker. Dat leverde hem opnieuw een daverend applaus op.

Samsom toonde zich na afloop tevreden over de ledenraad: ,,Het ging goed'', zei hij. ,,Er waren kritische vragen, maar ik telde ook het applaus''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden