Gemoederen raken verhit tijdens Koerdische demonstratie in Amsterdam

Demonstranten van de Federatie Koerden in Nederland protesteren tegen de inval van Turkije in het Noord-Syrische Afrin. Beeld ANP
Demonstranten van de Federatie Koerden in Nederland protesteren tegen de inval van Turkije in het Noord-Syrische Afrin.Beeld ANP

Een kleine duizend mensen hebben vandaag in Amsterdam gedemonstreerd tegen de Turkse aanval in Syrië. De bijeenkomst was georganiseerd door Federatie Koerden in Nederland.

Redactie

Bij de betoging was veel politie aanwezig. Dat bleek nodig, want het was af en toe zeer onrustig. Negen mensen zijn aangehouden wegens mishandeling of openlijke geweldpleging, meldt de politie. Een van hen is opgepakt voor het mishandelen van een agent.

De gemoederen onder de demonstranten raakten verhit toen in de Vijzelstraat een man met een Turkse vlag op de groep afliep. Politie en ook mensen van de ordedienst probeerden de gemoederen tot bedaren te brengen, maar desondanks werden er klappen uitgedeeld. Een taxichauffeur werd belaagd en toen agenten probeerden in te grijpen keerden de demonstranten zich tegen hen. Pas toen een agent zijn pistool pakte en dat omhoog hield, trokken de actievoerders zich terug.

De protesten waren gericht tegen het Turkse offensief in de Noord-Syrische regio Afrin. Troepen van president Erdogan willen daarmee voorkomen dat de Koerdische YPG-milities daar de dienst blijven uitmaken.

Turkije beschouwt de Koerdische invloed langs de grens als een bedreiging voor zijn veiligheid. Want Ankara ziet de YPG, die de dienst uitmaakt in de Koerdische enclave, als verlengstuk van de Koerdische PKK waarmee het in eigen land al decennia strijd levert. De PKK staat op de lijst van terroristische organisaties, zowel in Europa als de Verenigde Staten. En dus is een aanval in Syrië gerechtvaardigd, aldus Turkije.

De deelnemers aan de betoging trokken zaterdag van het Amsterdamse stadhuis naar het Museumplein. Deelnemers riepen mensen op druk uit te oefenen op hun politieke leiders om de Turkse president Tayyip Erdogan te stoppen. "Toen de Koerden tegen IS streden was iedereen tevreden, maar nu zijn de Koerden verraden", klonk het. Sommige demonstranten droegen vlaggen bij zich van de PKK en haar leider Abdullah Öcalan, die vastzit in Turkije.

De Federatie Koerden in Nederland zegt tevreden te zijn over de opkomst bij deze demonstratie die volgens de politie op enkele incidenten na goed is verlopen.

Keulen en Brussel

Ook in Keulen en Brussel zijn Koerden de straat op gegaan om te demonstreren tegen de Turkse aanvallen op Koerdische doelen in Syrië. Evenals in Amsterdam was het ook daar af en toe onrustig. Er werd gezwaaid met vlaggen met daarop een afbeelding van Öcalan, terwijl de autoriteiten hadden verboden dat er portretten van de PKK-leider werden meegedragen. De Duitse politie maakte uiteindelijk een eind aan de demonstratie van naar schatting 20.000 Koerden in Keulen toen betogers agenten belaagden.

Turkije is recent de Syrische regio Afrin 'uit zelfverdediging' binnengevallen. Heeft Turkije een punt? Wij schreven: Turkse tanks in Syrië: kan dat zomaar?

Correspondent Melvyn Ingleby analyseerde voor Trouw de Turkse inval in Syrië: Erdogan speelt met offensief in Syrië een schaakspel in binnen- en buitenland

De inval heeft de Amerikaanse Syrië-politiek in een crisis gestort. Amerika moet nu partij kiezen tussen haar twee bondgenoten: Amerika's strategie in duigen na Turkse inval Syrië

Met dank aan de Amerikanen is het conflict nog een tikkeltje complexer geworden dan het al was, stellen wij deze week in ons commentaar

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden