update

Gemoedelijke sfeer bij vuurwerkshows in grote steden

De vuurwerkshow op en boven het Binnenhof en de Hofvijver in Den Haag. Beeld ANP
De vuurwerkshow op en boven het Binnenhof en de Hofvijver in Den Haag.Beeld ANP

De vuurwerkshows in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag zijn tijdens oud en nieuw feestelijk verlopen.

Redactie

De sfeer was gemoedelijk en zover bekend zijn er geen grote incidenten geweest, laten de betrokken woordvoerders weten.

In Rotterdam kwamen 60.000 mensen af op de vuurwerkshow bij de Erasmusbrug. "De sociale cohesie was groot", zegt een woordvoerder. Hij spreekt van 'een gekke dag', omdat de wind lange tijd nog roet in het eten kon gooien. Ook in Amsterdam zijn geen incidenten geweest. "Het was heel gemoedelijk'', zegt een woordvoerder van de betrokken organisatie. Zo'n 9000 mensen kwamen af op het vuurwerk op de kop van het Java-eiland en nog eens 1,3 miljoen mensen zagen het op televisie. Door de harde wind was de show wel aangepast. Behalve vuurwerk was er ook muziek en een lasershow.

In Den Haag aanschouwden 15.000 mensen de vuurwerkshow bij de Hofvijver waar ook het Nationaal Aftelmoment plaatshad. Door de weersomstandigheden werd het vuurwerk in de wijk Laak en bij Scheveningen afgeblazen, maar in het centrum ging de show wel door.

In de hofstad werd nog voordat de klok twaalf uur sloeg een cameraman bekogeld met vuurwerk. Hij heeft aangifte gedaan van mishandeling. Nadat het nieuwe jaar was ingegaan werden elders in Den Haag meerdere agenten bekogeld met vuurwerk.

In Assen werd een zestienjarige jongen opgepakt die agenten bekogelde met zwaar vuurwerk toen een te groot vreugdevuur werd opgeruimd. Hij wist in eerste instantie te ontkomen, maar was gefilmd door een bodycam van een van de agenten. Niet veel later brachten zijn ouders hem naar het politiebureau.

In Arnhem raakten meerdere jongeren gewond nadat een balkon waarop zij stonden het begaf. Het balkon bevond zich op de eerste verdieping en de ernst van de verwondingen bleef beperkt.

Op verschillende plaatsen in het land moest de brandweer uitrukken vanwege brandjes. Onder meer auto's en een caravan gingen in vlammen op.

Aanranding

Bij het nieuwjaarsfeest rond de Brandenburger Tor in Berlijn zijn zeker tien vrouwen slachtoffer geworden van ongewenste seksuele toenadering. Volgens de politie ging het om geïsoleerde incidenten. Zeven mensen zijn aangehouden.

In de Duitse hoofdstad was het grootste nieuwjaarsfeest van het land, waar enkele honderdduizenden mensen op af kwamen. Bij de Brandenburger Tor was speciaal een veiligheidszone ingericht. Daar konden vrouwen terecht als ze zich onveilig voelden of waren lastiggevallen. De veilige zone werd bemand door medewerkers van het Rode Kruis. De maatregel was een reactie op de honderden aanrandingen tijdens de jaarwisseling twee jaar geleden in Keulen. Daar meldden zich gisteren negen vrouwen vanwege aanranding.

De tekst gaat verder onder de foto

De laser- en vuurwerkshow op de kop van het Java-eiland in Amsterdam. Beeld EPA
De laser- en vuurwerkshow op de kop van het Java-eiland in Amsterdam.Beeld EPA

Windstoten gevaarlijk

Weeronline liet op oudjaarsdag een waarschuwing uitgaan voor mensen die na middernacht vuurwerk wilden afsteken. Doordat er forse windstoten konden voorkomen, was het afsteken van vuurwerk mogelijk gevaarlijk, aldus de weerdienst.

De temperatuur was dit jaar geen spelbreker; het was officieel de warmste oudejaarsdag sinds het begin van de weermetingen in 1901. In De Bilt, de centrale meetplaats, was het zondag om 10.00 uur 12,5 graden, volgens Weeronline een record voor 31 december.

De tekst gaat verder onder de foto

Vuurwerkshow bij de Erasmusbrug in Rotterdam. Beeld EPA
Vuurwerkshow bij de Erasmusbrug in Rotterdam.Beeld EPA

Oogletsel

Tijdens de jaarwisseling zijn acht vuurwerkslachtoffers met in totaal tien beschadigde ogen het Oogziekenhuis in Rotterdam binnengebracht. Zes van de acht patiënten hebben blijvend oogletsel opgelopen, zoals verminderd zicht, blindheid en mogelijk zelfs ogen die verwijderd moeten worden.

Geen van de slachtoffers droeg een vuurwerkbril. Er waren geen kinderen jonger dan vijftien jaar bij. Drie van hen waren omstanders die zijn geraakt door rondvliegend vuurwerk. In de meeste gevallen ging het om legaal vuurwerk, aldus het Oogziekenhuis na het opmaken van de eerste, regionale balans. Cijfers uit de rest van het land zijn nog niet bekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden