Gemoedelijk en licht revolutionair

Reportage Belgen staken tegen de bezuinigingen: zondagsdiensten in ziekenhuizen, luchthaven ligt er verlaten bij

De patiënt die buiten het Erasmus-ziekenhuis in Anderlecht een sigaretje staat te roken, heeft zijn infuuszak opgevrolijkt. 'Je suis solidaire', staat op de blauwe vakbondssticker die hij bij de ingang heeft gekregen.

Vanwege de nationale staking draait dit ziekenhuis zondagsdiensten, zoals veel andere in België. De gangen zijn verlaten, poliklinieken gesloten. Achter de draaideur houden ongeveer twintig actievoerders in rode jassen een 'stakingspiket'. Ze spreken elke binnenkomende arts, patiënt of bezoeker aan over de werkonderbreking.

"Artsen laten we door", onderstreept Rob Reynders van de BBTK (Bond van Bedienden, Technici en Kaderleden), onderdeel van de grote socialistische koepel ABVV. Reynders is geen voorstander van de blokkades in het land waarbij werkwilligen worden tegengehouden. Die veroorzaakten ook gisteren weer de nodige irritatie.

"Er zijn patiënten die solidair zijn en er zijn patiënten die er problemen mee hebben", zegt Reynders, die al 32 jaar in 'het vak' zit. "Dat is normaal bij een staking."

De vakbondsacties, die al weken aan de gang zijn en gisteren een climax bereikten, richten zich tegen het bezuinigingsbeleid van de nieuwe centrum-rechtse regering van premier Charles Michel, de eerste regering zonder socialisten sinds 1988. "Mijn grootste bezwaar is dat er een regeringsplan is voorgelegd waar niet over te discussiëren valt", zegt Reynders.

Hij moet vooral niets hebben van de Vlaams-nationalistische N-VA van Bart De Wever, de grootste partij in de regering. "Die heeft er een handje van om mensen te stigmatiseren. Ze zeggen dat het allemaal de schuld is van de Walen, of van de socialisten, of van de vreemdelingen. De N-VA is op zoek naar conflict. De Wever wil graag aantonen dat België onbestuurbaar is. Dat is zijn verborgen agenda."

Precies aan de andere kant van de Brusselse agglomeratie, op luchthaven Zaventem, is geen vakbondsman, -vlag of -sticker te bekennen. Er is helemaal niets. Een enkele cameraploeg brengt de leegte van de vertrekhal zo mooi mogelijk in beeld door de camera laag bij de glanzende vloer te houden. De laatste keer dat hier de hele dag geen enkele vlucht kon vertrekken of landen was vier jaar geleden, door de IJslandse aswolk.

Gestrande reizigers zijn er nauwelijks. De digitale tamtam heeft zijn werk kennelijk naar behoren gedaan. De eerste vlucht die weer gewoon is opgestegen vanaf Brussel, was die van gisteravond 23.25 uur naar Barcelona.

Zo is het op de meeste plaatsen rustiger dan normaal. Nergens hebben de vakbonden een grote manifestatie georganiseerd, die was al op 6 november in Brussel.

De grote kerstmarkt in hartje Brussel beleeft een slappe dag. In het nabije café annex culturele centrum La Tentation is het 's middags wel stampvol met een paar honderd stakers, die binnen en buiten worden getrakteerd op uiteenlopende sprekers, zang en dans.

Ook dit is geen vakbondsbijeenkomst. De organisator is het jonge burgerinitiatief Hart Boven Hard, dat zich niet alleen tegen de federale bezuinigingen richt maar ook tegen de Vlaamse.

De sfeer is er uitgelaten en licht-revolutionair: een van de jonge sprekers noemt de regering-Michel 'fascistisch'. Maar het blijft gemoedelijk, zeker aan de toog.

'Schade 600 miljoen'

Volgens werkgeversorganisaties werkten zeven op de tien Belgische bedrijven gisteren gewoon door. Maar zeker wat vervoer betreft stond het land gisteren stil. Er was geen vlieg- en treinverkeer, geen openbaar vervoer, geen scheepvaart en ook geen files. Veel mensen bleven thuis. Het Vlaamse netwerk van ondernemingen Voka raamt de economische schade van de drie regionale actiedagen en de nationale staking op ongeveer 600 miljoen euro. De vakbonden beraden zich op vervolgacties na de feestdagen. De christelijke vakbond ACV eist nog dit jaar 'een duidelijk signaal van de regering'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden