Gemiste kans Ter Leede

KATWIJK - Met een overwinning had Ter Leede in de hoofdklasse A van de strijd om de titel nog een serieuze zaak kunnen maken. Maar het is er niet van gekomen. In eigen huis hield Katwijk de opdringerige Sassenheimers in bedwang (1-1).

Loek Laurman

En zo bleef alles bij het oude. Scheveningen en Ter Leede mogen, zoals ook nu het geval is, de amateurkampioen van vorig jaar van tijd tot tijd in puntental overtreffen, Katwijk heeft tot nu toe zoveel minder verliespunten geleden dat met het winnen van enkele inhaalwedstrijden de concurrentie op aanzienlijke achterstand gespeeld kan worden.

Toch is voor Laurens Mouter de titelstrijd nog lang niet gestreden. De trainer weigert mee te gaan in de optimistische berekeningen van anderen. Zijn elftal ging dit seizoen weliswaar slechts één enkele keer onderuit (tegen Lisse 0-3), maar de laatste vier wedstrijden eindigden alle onbeslist. Het is een teken aan de wand dat vorige week met de zeer gelukkige 0-0 tegen Noordwijk al duidelijke contouren kreeg.

Nee, de echte vorm is er niet bij Katwijk. Net nog goed genoeg om zich de concurrentie van het lijf te houden, maar onvoldoende om hen ook van zich af te schudden. En dus weet Laurens Mouter dat hij om definitief door te stoten naar de top moet wachten op het moment waarop 'de jongens die het verschil kunnen maken' weer in goede doen geraken. Twee van hen bleven zaterdag grotendeels onzichtbaar. Peter van Duijn werd in zijn aanvallende acties hinderlijk voor de voeten gelopen door Frank Bloemheuvel en John van der Meer werd door de beweeglijke Hicham Rbii zo in zijn verdedigende rol gedrukt dat Ter Leede het middenveld vrijwel de gehele wedstrijd kon dicteren.

Dat overwicht vond in die ene treffer maar een karige beloning. De kansen op meer, waaronder enkele hele goede, bleven echter onbenut. Dat bleek uiteindelijk een nalatigheid met een vervelende consequentie. Want de verdedigers uit Sassenheim kenden ook zo hun momenten van onachtzaamheid. In één daarvan vonden Hugo van Duijn en Karim Hajji elkaar in de fraaie combinatie die aan het doelpunt van Katwijk voorafging.

Factoren die er aan meewerkten dat Katwijk zich staande kon houden op het veld dat de oorzaak is van de achterstand in wedstrijden. Het was deze keer te goed om af te keuren, maar eigenlijk te slecht om op te voetballen. Lichtpuntje is de gemeentelijke beslissing om het aan het eind van het seizoen grondig aan te pakken. De spelers van Ter Leede deden de gemiste kans op verbetering van hun positie met wat schouderophalen af. En zij lachten ook nog wat meewarig na om die merkwaardige beslissingen van scheidsrechter Zwaard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden