Gemiddeld heeft een Kamerlid nu 3,58 jaar ervaring

n de plenaire zaal van de Tweede Kamer worden de bloemen voor de nieuwe Tweede Kamerleden op hun plek gelegd. Vandaag worden de nieuwe kamerleden beedigd. Beeld anp
n de plenaire zaal van de Tweede Kamer worden de bloemen voor de nieuwe Tweede Kamerleden op hun plek gelegd. Vandaag worden de nieuwe kamerleden beedigd.Beeld anp

'Er gaan een hoop mensen weg en we weten niet wat we er voor terugkrijgen', verzuchtte Sharon Dijksma gisteren. Zij en 50 andere Kamerleden namen gisteren afscheid waarmee de sterke daling van de parlementaire ervaring in de Kamer doorzet. Vandaag is het een feestdag voor 42 feuten die voor het eerst zitting nemen in de blauwe stoelen.

Marco Visser

De nieuwe lichting is minder groot dan na de vorige verkiezingen, toen 55 nieuwe Kamerleden werden geïnstalleerd, maar nog altijd veel groter dan in de periode voor 2010 gangbaar was. Deels is dat te wijten aan de vernieuwingsdrang binnen politieke partijen. Oude vertrouwde gezichten spreken minder aan dan verse, nieuwe krachten, zo lijkt de gedachte bij veel partijen. Een andere oorzaak is de kortere zittingsduur van parlementen. Verkiezingen volgend elkaar tegenwoordig sneller op dan in de vorige eeuw.

Gevolg is dat na de verkiezingen van 2010 de gemiddelde ervaring per Kamerlid voor het eerst uitkwam onder de vier jaar (3,84 jaar, oftewel: 1402 dagen). In de huidige Kamer is dat gemiddelde verder gedaald naar 3,58 jaar (1305 dagen).

De vier meest ervaren Kamerleden van dit moment zijn Harry van Bommel (SP), zijn partijgenoot Jan de Wit, Mariette Hamer (PvdA) en Kees van der Staaij (SGP). Zij zitten elk ruim 14 jaar in de Kamer.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden