Gemengde reacties 'vragenuurtje' Lieberman

Minister Maxime Verhagen (R) en zijn ambtsgenoot uit Israël Avigdor Lieberman (L). ( ANP) Beeld
Minister Maxime Verhagen (R) en zijn ambtsgenoot uit Israël Avigdor Lieberman (L). ( ANP)

De Tweede Kamer stelde woensdag vragen aan de omstreden Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman. Op straat klonken protesten tegen hem.

De Kamerleden van de buitenlandcommissie richtten hun pijlen vooral op het vastgelopen vredesproces, de slechte humanitaire situatie in de Gazastrook, de onderzoeken naar de oorlog in Gaza en de voortgaande bouw van nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. De Palestijnen willen niet terug aan de onderhandelingstafel voordat er een volledige bouwstop is. Lieberman woont zelf ook in zo'n nederzetting. Israël weigert dat.

Het gesprek in de klassieke Den Uylzaal aan het Binnenhof was „open” in de ogen van CDA, ChristenUnie en VVD, maar „teleurstellend” voor de PvdA en SP. Toezeggingen deed Lieberman in ieder geval niet.

CDA-Kamerlid Maarten Haverkamp was blij dat Lieberman op alle kritische vragen inging. Hem is bijgebleven dat er voor Israël geen taboe op tafel ligt om verder te gaan met vredesonderhandelingen. Volgens Haverkamp zijn de nederzettingen voor Lieberman niet onbespreekbaar. Joël Voordewind (ChristenUnie) beaamde dat. Hij kon zich vinden in de uitleg van Lieberman dat de nederzettingen eerder nooit een blokkade waren geweest voor het vredesproces.

De VVD zag dit anders. Kamerlid Atzo Nicolaï van deze partij laakte dat Lieberman geen beweging toonde in het nederzettingenbeleid. De liberalen vinden dat beleid „een provocatie die moet stoppen.” Nicolaï vond het goed om te spreken met Lieberman, die in zijn ogen „alle indianenverhalen van de PvdA soepel van tafel heeft geveegd”.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam vond het gesprek moeizaam. SP-Kamerlid Harry van Bommel sprak over een gesprek tussen doven, omdat op concrete vragen niet werd ingegaan. Volgens Van Dam laat Lieberman duidelijk merken dat hij de zorgen die Europa heeft, niet serieus neemt. „Dat is zeer zorgwekkend. Hij ontkent veel zaken en is niet tot concessies bereid”, aldus Van Dam.

Toch vonden beiden het goed om met de als ultranationalistisch bekendstaande minister te spreken. Maar wat hen betreft komt ook de radicale Hamas om de tafel zitten, de beweging die de scepter zwaait in Gaza. Maar Lieberman hield hun voor dat je niet met terroristen kunt praten.

Demonstranten protesteren woensdag op het Plein in Den Haag tegen de komst van de Israëlische minister van Buitenlandse zaken Avigdor Lieberman. ( ANP) Beeld
Demonstranten protesteren woensdag op het Plein in Den Haag tegen de komst van de Israëlische minister van Buitenlandse zaken Avigdor Lieberman. ( ANP)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden