Gemengde gevoelens na verhit debat over opvang vluchtelingen

Vluchtelingen komen aan in Goes, waar ze worden opgevangen.Beeld anp

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (veiligheid en justitie) liep gisteravond minzaam glimlachend weg uit het Europese debat over de verdeling van asielzoekers over Europa. Nederland voldoet aan de wens van Europa, maar een aantal landen onttrekken zich van hun plicht. "Tevreden is een groot woord, maar we kunnen in het eerste jaar aan de slag."

Gisteravond werd in een 'verhitte' vergadering besloten dat Nederland 2047 asielzoekers opvangt. Daarmee voldoet het aan de wens van Europees Commissaris Avramopoulos (migratie). De EU herverdeelt in totaal 32.256 asielzoekers, van wie het leeuwendeel (zo'n 10000) uiteindelijk in Duitsland terecht zal komen.

Avramopoulos sprak van een 'historische stap', maar hekelde de houding van diverse landen, iets waar ook Dijkhoff niet heel positief over was. Hongarije wil, vanwege de stroom vluchtelingen die via Griekenland binnenkomt, niet bijdragen aan opvang. Ook Polen, Spanje en de Baltische Staten leveren een minimale bijdrage.

De EU praatte over de herverdeling omdat Griekenland en Italië aangaven de stroom vluchtelingen niet meer aan te kunnen. Toen in april ruim 800 vluchtelingen tijdens één storm in bootjes op de Middellandse Zee omkwamen, besloot de EU actie te ondernemen. Eerst op basis van vrijwilligheid, maar toen dat niet werkte werd een officiële vergadering ingelast.

Dit moest leiden tot de opvang van 40000 asielzoekers, maar van dat aantal werd dus maar 80 procent gehaald. Het gevolg is dat voor zo'n 7500 vluchtelingen nog geen opvang is geregeld. Daar wordt in het najaar verder over gepraat.

80 procent solidariteit
Brussel-correspondent Christoph Schmidt schrijft vandaag in Trouw dat de EU daarom 80 procent solidariteit toonde. "Alles bij elkaar zijn de toezeggingen voldoende om de komende maanden te beginnen met de verspreiding, een proces dat over twee jaar wordt uitgesmeerd."

Toch is het niet halen van de gedachte grens van 40000 asielzoekers opvallend. Premier Rutte zei in juni nog dat hij zeker wist dat ook Oost-Europese landen mee zouden werken. Nu Hongarije weigert mee te werken, heeft dat mogelijk tot een sneeuwbal geleid. Ook andere landen menen nu legitieme argumenten te hebben om een kleiner deel van de lasten te dragen, schreef Trouw eerder.

Nederland kan in september beginnen met de opvang van asielzoekers. Daarvoor kijkt het Europees Parlement nog naar de plannen. Dijkhoff stelt wel harde eisen: hij wil verbeteringen bij de registratie en het afnemen van vingerafdrukken van asielzoekers en illegale migranten.

Asielzoekers die mogen blijven, hebben recht op huisvesting. Maar gemeenten lopen achter en moeten van staatssecretaris Dijkhoff een 'tandje bijzetten' om mensen aan een huis te helpen. Lees hier een interview met Marco Florijn, ambassadeur van Platform Thuis.

Vluchtelingen in kampen
Een stuk welwillender ontvingen de EU-landen het voorstel om 20.000 oorlogsvluchtelingen op te nemen die nu nog in kampen buiten de EU verblijven, bijvoorbeeld in Libanon of Jordanië. De toezeggingen kwamen zelfs uit op 22.504. Vier niet-EU-landen en alle 28 EU-landen dragen hieraan bij, met één uitzondering: Hongarije.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden