Gemengde brugklas remt goede leerling

Door Onderwijsraad bepleite mix pakt gunstig uit voor minder goede scholier

Gemengde brugklassen zijn goed voor de mindere leerling, maar slecht voor de beteren in de klas. Wie samen met leerlingen van een lager niveau dan hijzelf in de schoolbanken zit, loopt grote kans om af te zakken, blijkt uit cijfers van het ministerie van onderwijs. Maar leerlingen met betere klasgenoten klimmen juist vaak op.

Neem eersteklassers met een Citoscore op havo-niveau. Als die in een havo-vwo-brugklas terechtkomen, weet ruim een derde van hen later in de schoolloopbaan alsnog het vwo te bereiken. Degenen die met diezelfde Citoscore naar een vmbo-havo-brugklas gaan, boeken veel minder succes. Van hen klimt slechts één op de twintig op naar het vwo; 56 procent zakt via zo'n brugklas zelfs af naar het vmbo. Datzelfde patroon doet zich ook voor op andere schoolniveaus.

De Onderwijsraad hield een jaar geleden nog een krachtig pleidooi voor gemengde brugklassen, met name voor de theoretische leerweg van het vmbo (de vroegere mavo) samen met de havo. Maar zulke brugklassen pakken dus alleen goed uit voor wie op vmbo-niveau aan zo'n klas begint. Voor de potentiële havisten in het vmbo is het resultaat ongunstiger.

De brugklas was ooit bedoeld om de definitieve keus voor een schoolniveau een jaar uit te stellen. Maar scholen zijn vrij om zelf te kiezen hoe ze hun eerste klassen indelen. De brede brugklas (van vmbo tot en met vwo) is nooit wijdverbreid geweest en ook de brugklas met bijvoorbeeld mavo, havo en vwo is op haar retour.

Veel scholen kiezen nu voor klassen met elkaar overlappende schoolniveaus: een mavo-havo-brugklas én een havo-vwo-brugklas én een vwo-brugklas. Maar de leerlingen op het laagste niveaus in zo'n klas zijn daar dus meer bij gebaat dan de beteren, blijkt nu.

Uit de cijfers van het ministerie blijkt trouwens ook dat het ouderlijk milieu grote invloed heeft op de kansen van brugklassers. Leerlingen met welvarende ouders weten veel vaker op te klimmen vanuit een gemengde brugklas dan kinderen met arme ouders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden