’Gemengd inburgeren werkt niet’

Minister Van der Laan wil per 1 januari af van gescheiden inburgeringscursussen voor mannen en vrouwen. „Het gaat straks smoesjes regenen”, zeggen critici.

Mohammed Taimounti reageert boos op het besluit van minister Van der Laan (integratie) dat inburgeringscursussen louter in gemengde groepen kunnen worden gegeven. „We zijn toch van de normen en waarden? Waarom laten we sommige mannen en vrouwen die niet naar gemengde cursussen willen, niet in hun waarde?”, zegt de voorzitter van stichting Harmonieus Samenleven in Amsterdam-Slotervaart.

Van der Laan was, volgens SP-Kamerlid Sadet Karabulut, zo’n beetje de laatste politicus die nog voor gescheiden inburgeringscursussen was. Woensdag ging hij overstag. Karabulut constateert tevreden dat ’deze vorm van apartheid nu ook verleden tijd wordt’: „Wij hebben in Nederland gemengd onderwijs. Door gescheiden inburgeringsklasjes wordt de achterstandspositie van vrouwen bestendigd. Als overheid moet je daar niet aan meewerken.”

Momenteel is in Nederlandse gemeenten ongeveer 15 procent van het aanbod aan inburgeringscursussen gescheiden. Overal wordt erkend dat er een kleine groep vrouwen en mannen zal afhaken, als ze zich moeten melden in een gemengde klas. Minister Van der Laan spoort gemeenten aan die groep toch uit een dreigend isolement te halen. Karabulut ziet daarin een rol voor de vele hulpverleners in probleemwijken: „Die moeten hen dan maar achter de geraniums vandaan halen.”

Stichting Al Amal fungeert in het Utrechtse Kanaleneiland als brug tussen gemeente en gezinnen. „Of als vangnet”, zegt Marzouka Boulaghbage, die de bui al ziet hangen. „We krijgen straks echt te maken met vrouwen die niet in een gemengde klas willen, of echtgenoten die het niet toestaan. Wij werken stapje voor stapje: eerst participeren, dan emanciperen, dan integreren. Je moet niet denken dat je analfabete vrouwen in één cursus de taal kunt leren en mondig kunt maken.”

Taimounti pleit ook voor een geleidelijke aanpak. „Ga meer eisen stellen naarmate mannen en vrouwen beter ingeburgerd zijn. Begin pas met gemengde klassen als ze de smaak al te pakken hebben, de meerwaarde zien van hetgeen ze leren en de Nederlandse samenleving beginnen te begrijpen. Dan snappen ze veel beter waarom we dit met z’n allen belangrijk vinden”, aldus Taimounti, die bang is dat mensen nu gaan afhaken.

„Het gaat straks smoesjes regenen. Ziek, geen oppas, noem maar op. Dit gaat voor een kleine groep echt niet werken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden