Gemengd golfje in de Randstad

Amsterdam, Rotterdam en Utrecht hebben zwarte scholen die door ouders die hun bezwaren opzijzetten weer wit kleuren. Ze staan in migrantenbuurten zoals het Utrechtse Lombok of het Amsterdamse Westerpark die dankzij opknapbeurten en nieuwbouwprojecten een bemiddelde witte middenklasse aantrokken.

Lisa (4) gaat sinds een halfjaar naar de openbare Vierambachtschool in het Rotterdamse Delfshaven. Dat is niet om ideologische of politieke redenen, zegt haar vader Henry Nankman. Nankman vindt dat zijn dochter 'gewoon naar de school in de buurt moet kunnen'. Alleen was deze volledig zwart. Nankman: ,,En nou vinden we dat Lisa ook met buitenlandse kinderen moet omgaan, maar niet op een school waar zij het enige witte kindje is.''

,,Je wilt je kind toch je eigen Nederlandse cultuur meegeven, ook op school'', zegt Nankman. ,,Bovendien heeft een zwarte school veel kinderen met een achterstand, en dat schrikt ook af.'' Daarom mobiliseerde Nankman vorig jaar met zijn partner andere witte ouders in de buurt, zodat Lisa niet alleen hoefde. Die actie is een succes, want inmiddels is een kwart van de kleuters in groep 1 en groep 2 autochtoon.

Over twee jaar heeft de school een groep 3 die 'in evenwicht' is, verwacht de directeur. Uiteindelijk moet de Vierambacht een echt gemengde school worden.

Nankman woont in een deel van Rotterdam dat wordt aangeduid met 'de lanen'. Hier doorkruisen de chique Heemraadsingel en de Mathenesserlaan de achterstandswijk Delfshaven. Misschien dat witte Rotterdammers hier graag olijven en feta kopen in een Turkse zaak, maar daarmee houdt de multiculturele ontmoeting meestal op. Op de crèche waar Nankman - multimedia vormgever - met andere ouders de mogelijke basisscholen van hun kroost besprak, ging het alleen over witte scholen die op behoorlijke fietsafstand liggen.

,,Ook voor ons sprak het bijna vanzelf dat Lisa naar een van die scholen zou gaan. Maar dat vonden we bij nader inzien toch gek. Ze moet toch ook iets leren over de maatschappij waar ze in komt? Het gaat op een school niet alleen om sommen maken of spellen.''

Of het met dat laatste goed zit, wordt trouwens wel in de gaten gehouden door de witte ouders van de Vierambacht. Een 'reflectiegroep' van vaders en moeders zit er volgens Nankman bovenop' om erop toe te zien of de beloofde 'differentiatie' van de lesstof (lesgeven op verschillende niveaus) van de grond komt. Culturele problemen komen hier ook aan bod: hoe gaan de leerkrachten bijvoorbeeld om met islamitische en Antilliaanse machojongetjes die zich tegen meisjes vervelend gedragen?

De Westerparkschool in Amsterdam is inmiddels hard op weg een witte school te worden. In 1993 arriveerde hier de eerste autochtone ouder, nu bestaat de school voor 70 procent uit autochtone kinderen. En dat, erkent interim-directeur Ab Visser, trekt natuurlijk alleen maar meer witte ouders aan: ,,Die komen hun kinderen al na de eerste verjaardag opgeven.'' Om gemengd te blijven - iets wat ook de Rotterdamse Pijlerschool op de kop van Zuid nastreeft - zal Visser dus 'sturend' op moeten treden bij inschrijvingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden