Gemeentewiet kan rendabel worden
Een experiment met eerlijke wietteelt kan veilig en winstgevend worden uitgevoerd. Dat stelt de gemeente Heerlen na onderzoek. Sterker nog: de gemeente kan de teelt aanbesteden, en ondernemer en gemeente kunnen daar nog geld aan overhouden ook. Gereguleerde teelt is volgens burgemeester Paul Depla (PvdA) nodig om een einde te maken aan de gevaarlijke illegale teelt in woonwijken.
Dat Heerlen nu met zijn wietplan komt, heeft niets te maken met het vertrek van minister Opstelten van veiligheid en justitie, bezwoer Depla gisteren. "We hebben het plan zo aangepast dat ook hij hiermee misschien had kunnen instemmen", stelt hij. Depla pleit nu voor een experiment van twee jaar met de bevoorrading van één coffeeshop in Heerlen. "Je weet nooit precies hoe het uitpakt. Laten we het eerst kleinschalig in Heerlen proberen."
Concurreren
Een haalbaarheidsstudie van de gemeente laat zien hoe dat kan. De gemeenteteler moet minstens veertien soorten kweken - met namen als White Widow, Power Plant en Superskunk - want cannabisgebruikers hechten aan een breed aanbod. Om één coffeeshop te voorzien, is vijfhonderd kilo per jaar nodig. De gemeentewiet kost vijf euro per gram. Met die prijs kan het officiële spul concurreren met illegaal geteelde wiet.
Het terrein van de gemeentelijke wietteler zou een dubbel hek moeten krijgen, met camerabewaking en pasjescontrole. Medewerkers en chauffeurs worden gescreend. Het transport gaat in onopvallende voertuigen. Heerlen liet zelfs vakcentrale FNV meedenken over eerlijke arbeidsvoorwaarden en lonen voor de werknemers van de kwekerij.
De gemeente vroeg een bedrijf 'dat vaker grote projecten doet' of het een kwekerij op deze manier zou kunnen opzetten en uitbaten. Dat was zo. De naam van het bedrijf, dat geen ervaring heeft in de hennepbranche, houdt Heerlen geheim.
26 miljoen euro
De gemeente en het anonieme bedrijf denken dat de kleinschalige wietverkoop in het experiment jaarlijks 260.000 euro oplevert, na betaling van alle belastingen. Als alle 32 coffeeshops in Limburg via officiële weg hun product krijgen, kan de teelt over tien jaar een winst opleveren van ruim 26 miljoen euro, stelt Depla. "Dat betekent dat het bedrijfseconomisch kan. Je kunt dus aanbesteden en er als overheid zelfs geld aan verdienen. Al gaat het ons daar niet om."
Depla, die maandag begint als burgemeester in Breda, laat het nu aan de gemeenteraad van Heerlen over om te beslissen of de gemeente hetexperiment doorzet. Mocht toestemming uit Den Haag uitblijven, dan kan de nieuwe burgemeester volgens Depla een rechtszaak aanspannen tegen de staat.