Gemeentes willen legale wietteelt

Gemeentes willen legale wietteelt. Beeld ANP
Gemeentes willen legale wietteelt.Beeld ANP

Zeker veertien gemeenten willen legaal wiettelen als experiment. Tien daarvan hebben daarvoor een plan naar minister Opstelten gestuurd, of gaan dat doen. Dat blijkt uit een inventarisatie van Trouw.

De roep om legale wiet wordt steeds luider. Naast Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Tilburg pleiten nu ook Venlo, Heerlen en Zwijndrecht daarvoor. De steden willen gemeentewiet kweken, of ondernemers toestemming geven voor de teelt. Ze hebben veel kritiek op het onduidelijke coffeeshopbeleid van het kabinet.

Voor 1 mei moeten alle gemeenten in een brief aan de minister van veiligheid en justitie laten weten wat ze met hun coffeeshops gaan doen. Opstelten wil lezen hoe ze buitenlandse drugstoeristen gaan weren. Sinds begin dit jaar zijn die in heel het land officieel niet meer welkom in de wietwinkel. De gemeenten grijpen hun brief echter aan om voorstellen te doen voor teelt-experimenten. De minister heeft die tot nog toe steeds geblokkeerd.

"We hebben een gedrocht gecreëerd met de legale handel aan de voordeur, en de illegale levering aan de achterdeur van coffeeshops", zegt burgemeester Paul Depla van Heerlen. "Die wiet komt echt niet uit de hemel vallen. Als het de minister menens is met het aanpakken van illegale hennepplantages, dan moet de overheid zelf de wietteelt in handen nemen."

Bovendien willen 19 van de 40 grote en middelgrote gemeenten waarvan Trouw gegevens achterhaalde het nieuwe 'ingezetenencriterium' niet actief handhaven. Enschede bijvoorbeeld. "Duitsers zijn goed voor zo'n 300.000 transacties per jaar. Stel je voor dat dit zich allemaal naar de straat verplaatst. Dat zal een hoop overlast veroorzaken", verklaart woordvoerder Jan Schukkink.
Veel burgemeesters zitten met de regels in hun maag. "Ik moet handhaven. Maar tussen wat de mond belijdt en de praktijk zit een verschil", zegt burgemeester Jos Som van Kerkrade. In het grootste deel van de steden veroorzaken drugstoeristen in coffeeshops nauwelijks overlast. Zij willen pas actief gaan handhaven als dat verandert. "Als wij iedereen moeten controleren, kost dat veel capaciteit. Die zetten we liever anders in", zegt woordvoerster Martine Baar van Arnhem.

Vlissingen handhaaft het ingezetenencriterium wel. "Het is raar dat wij het wel doen, maar dat het elders niet gebeurt. Dat kan ik moeilijk aan mijn coffeeshophouders uitleggen", zegt burgemeester René Roep. "Het gedoogbeleid was al krom, nu is het nog krommer." Hij wil van Opstelten weten hoe hij de steden gaat aanpakken die niet meedoen. Ook Nijmegen vindt dat de minister één lijn moet trekken. Die gemeente is na drie weken handhaven weer gestopt met de controles bij coffeeshops, omdat de illegale handel op straat fors toenam.
Maastricht handhaaft wel, maar werd daarvoor donderdag door de rechter op de vingers getikt. De stad sloot vorig jaar een coffeeshop die drugstoeristen gewoon toeliet. Die sluiting was onvoldoende gemotiveerd, zegt de rechter nu. Burgemeester Onno Hoes gaat die motivering nu verbeteren.

Het wiet-compromis van PvdA en VVD
Het vorige kabinet van VVD, CDA en PVV voerde in 2012 een wietpas in in Zuid-Nederland. Alleen Nederlandse ingezetenen konden lid worden van een coffeeshop, en alleen leden konden nog in een shop terecht. De PvdA was tegenstander van de wietpas.
Bij de start van het nieuwe kabinet sloten PvdA en VVD een compromis: lid worden van een coffeeshop is niet meer nodig, maar buitenlanders mogen nog steeds de shop niet in. Met een paspoort of uittreksel uit het bevolkingsregister moeten klanten bewijzen dat ze in Nederland wonen. Sinds 2013 geldt dat ook boven de grote rivieren. Maar volgens het regeerakkoord is 'lokaal maatwerk' mogelijk. Hoe ver minister Opstelten wil gaan bij het maken van uitzonderingen, moet duidelijk worden uit zijn reactie op de brieven met wensen van de gemeenten. Die liggen op 1 mei op zijn bureau.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden