Gemeenteraadslid aangehouden voor lekken

Een gemeenteraadslid uit Den Haag is aangehouden in een onderzoek naar het lekken van geheime stukken aan de pers over de mogelijke verkoop van het Haagse World Forum. Dat liet het Openbaar Ministerie woensdag weten.

Het 46-jarige raadslid werd dinsdag in zijn huis aangehouden. Op basis van de geheime documenten schreef de betrokken journalist een artikel in het AD/Haagsche Courant. De gemeente deed op 16 januari aangifte.

'Het lekken van geheime stukken is een strafbaar feit. Iemand schaadt hiermee de belangen van de stad. Daarom hebben we aangifte gedaan.'

Dat liet burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag woensdag weten in een reactie op de aanhouding van raadslid Arnoud van Doorn. Die zou vertrouwelijke informatie hebben gelekt naar een journalist van het AD.

Volgens Van Aartsen is het goed dat het 46-jarige raadslid is aangehouden. De zaak ligt nu bij het Openbaar Ministerie, voegde hij eraan toe.

Haagse World Forum
Volgens raadslid Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij gaat het om voormalig PVV-raadslid Arnoud van Doorn, die de partij Onafhankelijk Den Haag begon. 'Dit is een grote smet voor de politiek. Ik voel geen enkele behoefte om hem de hand boven het hoofd te houden', zei hij. Van Doorn was zelf niet bereikbaar voor commentaar. Het OM wilde niet ingaan op de naam.

Het gemeenteraadslid heeft aan een journalist verteld waar hij in zijn fractiekamer de geheime informatie kon vinden over de mogelijke verkoop van het Haagse World Forum en gaf hem zijn toegangspas.

De politie kwam het lek op het spoor dankzij een ander lopend strafrechtelijk onderzoek naar het gemeenteraadslid. Eind vorig jaar werd bij de politie gemeld dat de verdachte softdrugs zou verkopen aan minderjarigen rond de 14 en 15 jaar. De politie startte hierop een onderzoek. In het kader van dit onderzoek werd de telefoon van de verdachte getapt.

De volksvertegenwoordiger heeft de telefoongesprekken met de journalist bekend en heeft gezegd dat hij zijn toegangspas van het stadhuis aan hem heeft gegeven. Het raadslid verklaarde dat hij vond dat de stukken ook openbaar moesten zijn voor de burgers. Ook heeft hij bekend de minderjarigen drugs te hebben verkocht en een alarmpistool in bezit te hebben.

Het raadslid is inmiddels op vrije voeten gesteld. Hij moet later voor de rechter verschijnen.

Van Doorn gaf eerder al toe dat hij tientallen keren de partijkas van de Haagse PVV gebruikte voor privébetalingen. 'Ik heb geld gebruikt voor andere doelen dan waarvoor het was bestemd', bekende Van Doorn in een kranteninterview. Van Doorn deed aankopen die variëren van enkele tientjes tot honderden euro's. Het raadslid werd eerder al door de PVV ervan beschuldigd correspondentie over een verkeerszwartboek naar de pers te hebben gelekt.

De journalist die het artikel schreef, wordt verdacht van diefstal van stukken uit het gemeentehuis. Hij is woensdag verhoord maar niet aangehouden. De journalist beroept zich op zijn zwijgrecht. Het OM heeft nog niet besloten of de journalist wordt vervolgd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden