Gemeenteraadsleden horen hun woede te ventileren ín de raad

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Het klinkt al haast als een cliché: lokale partijen zijn volwassen geworden. Ze hebben overal meegedaan aan de verkiezingen, in wereldstad Rotterdam net zo goed als op het eiland Schiermonnikoog ¿ waar de raad uitsluitend uit plaatselijke partijen bestaat. Met maar liefst een kleine dertig procent van de stemmen zijn ze op 19 maart de winnaar geworden. In de vorige periode leverden ze in meer dan de helft van de gemeenten een wethouder. En ¿ ook een teken van volwassenheid ¿ coalities met lokalen blijken net zo stabiel te zijn als die waarin alleen de gevestigde partijen zitten.

In dit fraaie plaatje maakt Gemeentebelangen Bedum nu een lelijke kras. De partij laat de vier zetels die ze heeft gekregen de komende periode leeg. De 1600 kiezers die in de Groningse gemeente hun vertrouwen gaven aan Gemeentebelangen, worden de komende vier jaar niet vertegenwoordigd, hun stem krijgt geen geluid. Dat is ongehoord, en onbehoorlijk bovendien. In een lange brief legde Gemeentebelangen haar klachten voor aan commissaris van de koning Max van de Berg. Maar die had een heel kort antwoord: aan het werk!

Zo is het. Het kan best zijn dat Gemeentebelangen ontevreden is over de burgemeester, en teleurgesteld dat PvdA, CDA en ChristenUnie weer samen verder gaan en andermaal de grootste partij buiten spel hebben gezet. Het kost nieuwkomers ook op andere plekken soms geweldig veel moeite door te dringen tot de macht. Bewust en onbewust vormen gevestigde partijen met hun gewoonten, tradities en omgangsvormen, een gesloten front. Maar er is maar één plek waar een boze raadsfractie dat kan uitvechten. Dat is de raad. Gemeentebelangen Bedum geeft haar machtsmiddelen volledig uit handen door niet meer mee te praten. Dat komt neer op minachting van haar kiezers. Die kunnen volgens voorman Martin Broekmans niet van de gekozen volksvertegenwoordigers vragen dat ze in de raad gaan zitten. Maar dat kunnen kiezers juist wél. Wat zouden ze anders kunnen bedoelen met hun stem?

Bedum is een lelijk incident, waardoor makkelijk het beeld kan herleven dat lokale partijen bevolkt worden door rare ruziezoekers. Lokale partijen zien het als bewijs dat ze stelselmatig buiten de macht worden gehouden. De feiten leren dat dat allebei verleden tijd is. Lokale partijen doen het goed, ook bij de collegevorming. Ze zijn nog maar licht ondervertegenwoordigd in de colleges. Voor collectief zelfbeklag is dan ook geen enkele reden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden