energie

Gemeenteraad Den Haag tegen verkoop aandelen Eneco

Een windmolen in windpark Luchterduinen van Eneco, 23 kilometer uit de kust bij Zandvoort. Foto Remko de Waal, ANP Beeld ANP
Een windmolen in windpark Luchterduinen van Eneco, 23 kilometer uit de kust bij Zandvoort. Foto Remko de Waal, ANPBeeld ANP

Voor eind oktober moeten de 53 gemeenten met een belang in energiebedrijf Eneco besluiten over verkoop van hun aandelen. De weerstand tegen de privatisering groeit.

Het gaat de komende weken nog spannend worden rond de verkoop van energiebedrijf Eneco. Een van de drie grootaandeelhouders is niet van plan zijn aandelen aan te bieden. De gemeenteraad van Den Haag, dat 16,5 procent in Eneco bezit, stemde woensdagavond tegen verkoop. Dit was tegen de wens van het gemeentebestuur en bevestigt dat de weerstand tegen het privatiseren van Eneco toeneemt.

Voor het eind van deze maand moeten de meeste van 53 gemeenten die aandelen in Eneco bezitten, besluiten of ze hun belang willen verkopen. De raden van vier gemeenten die samen 10 procent hebben, stemden onlangs al toe.

Drie miljard euro

Sinds eind januari is de weg vrij voor verkoop van Eneco. Toen werd het bedrijf namelijk gesplitst in een deel dat het energienetwerk beheert en een deel dat energie produceert en verkoopt. Netwerkbedrijf Stedin blijft in handen van de overheid. Eneco, dat windmolens en centrales exploiteert, mag worden verkocht, net als Essent en Nuon in 2009. Het bedrijf kan tegen de 3 miljard euro opbrengen.

De afgelopen maanden nam de weerstand tegen verkoop toe, onder meer van vakbond CNV. Essent en Nuon, die in buitenlandse handen kwamen, dienen hierbij als afschrikwekkend voorbeeld. Beide bedrijven hebben sinds 2009 zwaar moeten reorganiseren. Eneco zelf blijft het liefst in handen van de gemeenten.

Raadslid Wimar Bolhuis van de PvdA in Den Haag hoopt dat het negatieve besluit van Den Haag de stemming in andere gemeenten nog kan beïnvloeden. “De besturen van enkele kleinere gemeenten adviseren verkoop van hun belang. Vaak is dit echter ingegeven door de verwachting dat de grote gemeenten voor verkoop zullen stemmen. Nu Den Haag tegen is, kunnen de kaarten weleens heel anders komen te liggen.”

De doorslag wordt echter waarschijnlijk gegeven door grootaandeelhouder Rotterdam. Donderdag besluit de gemeenteraad over het belang van 32 procent in Eneco. Het bestuur van de gemeente adviseert het pakket met een geschatte waarde van tegen de 1 miljard euro te verkopen.

Slotoffensief

De tegenstanders van verkoop geven zich niet zomaar gewonnen. Komende dinsdag proberen onder meer Milieudefensie en Eneco de gemeenteraad in een slotoffensief er nog een keer van te overtuigen om hun bezit vast te houden.

Leefbaar Rotterdam kan als grootste partij in de gemeente de doorslag geven, maar heeft nog geen standpunt ingenomen. In 2009 keerde de partij zich nog tegen verkoop van Eneco toen dit al eens door het gemeentebestuur ter stemming werd voorgelegd. De partij heeft maandag intern overleg over het besluit en geeft verder geen reactie.

Op 31 oktober is het de beurt aan de raad van Dordrecht, dat 9 procent bezit. Ook hier heeft het bestuur voorkeur voor verkoop. Voorzitter David Schalken-den Hartog van Beter voor Dordt, de grootste partij, zegt de wens van het gemeentebestuur ‘in principe te volgen’, maar zich nog wel te willen verdiepen in de redenen voor de tegenstem van Den Haag.

Mocht een meerderheid van de gemeenten willen verkopen, dan start de zoektocht naar een koper. Komt het uiteindelijk tot een echt bod op Eneco, dan mogen de gemeenten nog eens stemmen. Dit zal pas zijn na 21 maart, de datum van de gemeenteraadsverkiezingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden