Gemeenteraad Bloemendaal wil toch straat vernoemen naar Gezina van der Molen

VAN ONZE VERSLAGGEVER

De gemeenteraad van Bloemendaal wil alsnog dat er een straat wordt vernoemd naar Gezina van der Molen. Zij was onder meer verzetsheldin en oprichtster van Trouw. Vorige maand besloten burgemeester en wethouders een eerder gedaan voorstel om een straat in Aerdenhout naar haar te vernoemen in te trekken. Joodse organisaties hadden geprotesteerd tegen de vernoeming.

In een geheime stemming steunde donderdag de meerderheid van de raad een motie waarin het college van burgemeester en wethouders wordt gevraagd de straatnaam te handhaven. Na de jaarwisseling beraadt het college zich op de motie.

Martin van de Bunt, mede-initiatiefnemer voor de vernoeming, reageerde gisteren opgetogen over het raadsbesluit. Het oud-VVD-raadslid vindt dat zo alsnog recht wordt gedaan aan de naam van Van der Molen, die volgens hem de afgelopen maanden volstrekt onterecht door het slijk is gehaald door Joodse organisaties. Zo zei Theo van Praag, inspreker namens die organisaties, dat Van der Molen zich antisemitisch had uitgelaten en 'bepaald niet koosjer had gehandeld'.

Tijdens de oorlog redde Van der Molen het leven van tientallen Joodse baby's. Na de oorlog werd zij voorzitter van de Commissie Oorlogspleegkinderen die plaatsingsadviezen gaf voor zo'n vierduizend Joodse kinderen die hun ouders hadden verloren. Het verwijt is dat zij de kinderen het liefst bij christelijke families wilde onderbrengen. Er zijn mensen die zeggen psychisch te lijden onder de besluiten die Van der Molen nam.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden