Gemeenten: Zo ruig bezuinigen wij niet

'Hulp blijft intact voor wie zijn huishouden niet op orde krijgt'

Staatssecretaris Van Rijn zou gemeenten moeten verbieden om te stoppen met het vergoeden van huishoudelijke hulp. Volgens vier grote zorgaanbieders bezuinigen gemeenten meer dan het Rijk van ze verlangt.

Duizenden banen gaan verloren, omdat gemeenten rigoureuzer bezuinigen dan de 32 procent die hen door het Rijk wordt opgedragen, was hun boodschap deze week. Als ijverigste schrappers noemde Zion Jongstra, directeur van marktleider TSN, de gemeenten Groningen, Kampen en Stadskanaal.

Die zeggen zich niet in dit beeld te herkennen. Bestuurders geven aan dat de thuishulp veelal intact blijft voor inwoners die geen regie meer over hun huishouden hebben, de categorie HH2. In deze steden bedraagt die groep zo'n 20 tot 30 procent.

Kampen, Groningen en Stadskanaal erkennen dat de 'lightvariant' HH1 - voor mensen die hun eigen huishouden nog wel kunnen bestieren - vervalt. Alleen inwoners die het niet met behulp van vrienden en familie kunnen regelen en het ook niet zelf kunnen betalen, kunnen na een indringend gesprek met de gemeente een tegemoetkoming krijgen. Omdat deze gemeenten dit jaar en volgend jaar zelf nog geld beschikbaar stellen en overbruggingsgeld van het Rijk krijgen, valt het met de bezuiniging mee, zeggen ze. Maar als dat in 2017 op is, zal er zo'n 40 procent minder aan thuiszorg uitgegeven worden dan in 2014.

Volgens de bestuurders komt dat overeen met de bezuinigingsopdracht van het Rijk. Maar TSN-directeur Zion Jongstra wijst erop dat inwoners niet zomaar in aanmerking komen voor financiële tegemoetkoming. Volgens hem moeten ze dan bijvoorbeeld eerst hun eigen huis opeten, als ze dat hebben. Hij stoort zich eraan dat gemeenten hen doorverwijst naar alfahulpbureau's die inwoners in contact brengen met ontslagen thuiszorgmedewerkers. Zij kunnen dan rechtstreeks voor hun voormalige klanten werken, tegen ongunstige arbeidsvoorwaarden - iets waar het kabinet op tegen is.

Jongstra vindt dat gemeenten zich onterecht achter de stelling verschuilen dat de 'zwaarste' categorieën, de HH2-cliënten, hun zorg houden. "Deze groep, die nu zo'n twintig procent van het totaal uitmaakt, bedroeg nog tachtig procent toen de thuiszorg in 2007 naar de gemeenten overging. Daar ís dus al zwaar op bezuinigd."

De gemeente Kampen vindt dat te kort door de bocht. "In de periode van vóór 2007 mochten zorgaanbieders gewoon zelf bepalen of ze hun klanten in HH1 of HH2 indeelden. Zij kozen dan voor HH2 omdat dat intensievere zorg is waaraan ze meer kunnen verdienen. Dat die groep zo goed gevuld was, is dus te verklaren", zegt Anneke Schlüter, teammanager huishoudelijke hulp in Kampen.

Volgens Jongstra kan het best kloppen dat die prikkel er destijds was. Maar dat alleen verklaart volgens hem niet de enorme krimp van tachtig naar twintig procent. "Ook dat was een bezuiniging. Gemeenten moeten niet doen alsof ze het zo goed voor hebben met die categorie."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden